Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Drygt 160 femteklassare i rörelse på Osby IP

Inom ramen för barn- och fritidsprogrammet anordnades idag en Generation Pep-dag i Osby där kommunens samtliga femteklassare bjöds in till rörelseglädje. I strålande solsken fick de göra samarbetsövningar, spela fotboll samt lära sig mer om kost och hälsa.

På idrottsplatsen står Emanuel Göransson som går i årskurs två på barn- och fritidsprogrammet på Ekbackeskolan och iakttar när de yngre eleverna springer över gräsplanerna. Han konstaterar tillsammans med sin lärare David Bergqvist att det mesta gått enligt plan under dagen men precis som vid alla arrangemang dyker det upp saker som får lösas i stunden.

- Det har varit mycket planering kring upplägget inför den här dagen. Vi har bestämt var grupperna ska vara och vad de ska göra. Jag har också fått läsa på en del om Generation Pep och lära mig mer om varför fysisk aktivitet är så viktigt för unga, berättar Emanuel som arbetat med det här projektet.

Han är själv väldigt aktiv både i skolan där han går fotbollslinjen och på sin fritid. Barn- och fritidsprogrammet lockade honom eftersom han gillar att arbeta med människor och han har alltid tyckt om att leka mycket med sina yngre kusiner.

Rörelsesatsning i skolan

Generation pep är en icke vinstdrivande organisation som initierats av kronprinsessparet. Organisationens vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Något som ligger i linje med den rörelsesatsning inom skolan som pågår i Osby kommun.

- Min känsla som lärare på barn- och fritidsprogrammet var att jag inte ville att vi bara skulle sitta i skolsalen och läsa om utmaningarna vi står inför när det gäller att barn rör sig för lite och äter för dåligt. Jag ville att vi skulle praktisera det på riktigt och vad är mer på riktigt än att anordna en sådan här dag?, frågar David Bergqvist.

Det som lockat Emanuel att engagera sig så mycket i projektet är möjligheten att påverka femteklassarna i positiv riktning.

- Det är lättare att påverka barnen till att göra bra val när de är yngre, när man är lite äldre har man kanske hunnit skaffa sig sämre vanor men här har vi möjligheten att lära barnen att välja rätt tidigt, säger han.

Massor med rörelseglädje på Osby IP.

Massor med rörelseglädje på Osby IP.

Bild på Emanuel Göransson och David Bergqvist vid ett fotbollsmål.

Emanuel Göransson går i årskurs två på barn- och fritidsprogrammet och David Bergqvist är lärare.