Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Skärpta smittskyddsåtgärder från den 23 december

Virusvarianten Omikron sprids snabbare än väntat och för att vinna tid tills fler har fått dos 3 av vaccinet skärper Folkhälsomyndigheten nu de nationella rekommendationerna. För Osby kommun innebär det bland annat nya åtgärder mot smittspridningen för våra kultur- och fritidsverksamheter.

Från och med den 23 december skärps de nationella rekommendationerna för att minska smittspridningen av covid-19. De nya smittskyddsåtgärderna syftar till att minska antalet kontakter i samhället, särskilt mellan personer som vanligtvis inte brukar träffas. Folkhälsomyndigheten trycker återigen på vikten av att vaccinera sig för att minska smittspridningen.

Åtgärder i Osby kommun:

  • Alla medarbetare som kan ska arbeta hemifrån.

  • Våra verksamheter inom kultur och fritid kommer att införa nya åtgärder för att säkerställa att antal besökare begränsas och avstånd mellan besökarna hålls.

  • Det införs ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster.

  • Det blir en avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.

  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus tillåts bara sittande deltagare om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis.

  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.


Detta gäller till och med den 31 januari 2022, men beslutet kan förkortas eller förlängas beroende på läget. Osby kommun följer smittspridningens utveckling och är beredda att justera åtgärderna vid behov.

Osby kommun och covid-19

Flera nya åtgärder vidtas den 23 december när smittspridningen väntas öka – Folkhälsomyndigheten