Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

De är årets Kulturpristagare 2021

Under kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 13 december korades årets kulturpristagare 2021. Vinnaren blev föreningen Svarta Bergen.

Osby kommuns Kulturpris delas ut årligen till nu levande personer eller organisationer som gör eller har gjort förtjänstfulla insatser inom litteratur, konst, teater, musik, konsthantverk, hembygdsvård eller andra jämförbara områden. Prissumman är 10 000 kr.

För att kunna vinna måste personen eller organisationen antingen vara född eller bosatt i Osby kommun, eller på annat sätt ha anknytning till kommunen.

Under måndagskvällen tog representanter från föreningen Svarta Bergen emot priset med motiveringen:

” För sitt stora engagemang och sina förtjänstfulla insatser för bevarande av kulturarv och för sitt inspirerande arbete med att levandegöra samt tillgängliggöra en viktig del av kommunens kulturhistoria.”

1994 startades föreningen Svarta Bergen i Lönsboda som en ideell förening med målsättning att bevara och rusta upp Hägghults nerlagda stenbrott. Föreningen har byggt upp ett arbetslivsmuseum för turism med möjlighet för besökande att guidas i en unik miljö med intressant historia och spännande konstverk.

Bild från prisutdelningen