Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Med häst och vagn genom vintrigt Lönsboda

För tredje året, med ett uppehåll 2020, genomfördes under onsdagen en trevlig aktivitet i Lönsboda där Osby kommuns boende från Soldalen och Bergfast fick åka häst och vagn genom Lönsboda. Även förskoleklassen från Örkenedskolan deltog.

- Det blev en trevlig stund tillsammans där de äldre fick möjlighet att uppleva minnen från förr. Flera av de äldre här har själva kört med hästar på olika vis tidigare, berättar Ellinor Johansson som är enhetschef på Soldalen.

Det var även barn från Örkenedskolan som fick uppleva bjällror och hästarnas hovar mot marken. För många av barnen som deltog var det första gången de fick uppleva att åka med häst och vagn.

- För vissa av barnen var det första gången de såg en häst på riktigt och det tyckte de var väldigt spännande, berättar Ellinor.

Det var ett härligt vinterväder som ramade in förmiddagsaktiviteten där extra värme erbjöds i form av filtar och plädar under färden och väl nere på marken igen bjöds på kaffe och pepparkaka.

Eftersom aktiviteten genomfördes utomhus och de äldre från Soldalen och Bergfast åkte var för sig, från respektive hus minskade risken för smittspridning. Barnen åkte sedan för sig. Personalen från äldreomsorgen bar munskydd under nära kontakt med de äldre personerna.

- Barnen bjöd på sång och förgyllde stunden ytterligare. De gav Soldalen fina julkort som nu pryder vår vägg på Soldalen berättar Ellinor.

Stort tack till hästarna Tum och Tak från Vittsjö och deras ägare Sigvard Gustavsson för att ni kom.

- Aktiviteten hade heller inte kunnat genomföras utan fantastiska medarbetare som gör denna stunden möjlig för våra äldre. Så därför vill jag rikta ett stort tack till dem, avslutar Ellinor Johansson.

Häst och vagn i Lönsboda.

I väntan på tur i Lönsboda.

Soldalen fick fina julkort av barnen från Örkenedskolan.

Soldalen fick fina julkort av barnen från Örkenedskolan.

Bild från vagnen som hästarna drar.

Med häst och vagn genom Lönsboda.