Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby kommun välkomnar terminens praoelever

Vad gör näringslivsenheten på kommunen? Vad jobbar en kommunikatör med? Vilka arbetstider har man som brandman egentligen? Frågorna är många när kommunens högstadieelever får hälsa på och praoa hos Osby kommun.

På en kommun kan man arbeta med många olika saker. Vi har ekonomer, förskollärare, studie- och yrkesvägledare, undersköterskor, parkarbetare, brandmän, kockar och många andra yrkesgrupper som jobbar här. Under en prao-vecka på Osby kommun får eleverna möjlighet att träffa många kommunanställda som arbetar med olika saker. Amelia Stasiuk går i årskurs 9 på Örkenedsskolan i Lönsboda och har den här veckan haft prao på kommunstyrelseförvaltningen.

- Jag har fått besöka många olika avdelningar som exempelvis kontaktcenter, kansliet, räddningstjänsten och miljö och bygg. Igår var vi på centrala bemanningsenheten och fick sortera papper och lägga dem i kuvert. Det var kul. Varje gång vi träffar någon ny berättar de om vad de gör om dagarna, berättar Amelia.

På kommunikationsavdelningen fick Amelia hjälpa till att intervjua två medarbetare för en artikel till intranätet.

Hur tycker du att det verkar vara att arbeta på en kommun Amelia?

- Det verkar kul. Jag tycker om stämningen här och tycker om hur arbetet verkar. Det är något jag kan tänka mig själv att göra i framtiden. Jag tycker juridik är intressant men även kommunikation verkar roligt så här när jag provat på det.

Även Sunana Noor som går i nian på Örkenedsskolan har prao inom Osby kommun men på äldreboendet Soldalen i Lönsboda. Hon var redan innan praon nyfiken på vård- och omsorgsyrken och funderade på att läsa till undersköterska. Den här veckan har hon provat på yrket och bestämt sig för att undersköterska är det hon vill bli.

- Det har gått jättebra. Jag har fått prova på många olika saker som att vara med när de bäddar sängarna till de äldre och jag har fått hjälpa till vid frukosten. Jag tycker om att hjälpa andra och det var det som gjorde att jag blev intresserad av vård och omsorg, berättar Sunana.

Hon säger att personalen på Soldalen varit väldigt välkomnande och kan verkligen rekommendera andra elever att söka prao inom vården. Amelia Stasiuk berättar att hon efter sin vecka på kommunen har fått en inblick i hur många olika sorters jobb det egentligen finns på en kommun.

- Vissa jobb vet man ju att de finns men andra kände jag faktiskt inte till. Som administratörer till exempelvis. Det har varit en givande vecka för mig det här, säger hon.

Peter Nord som är studie- och yrkesvägledare är mycket nöjd med alla medarbetare på kommunen och personer inom näringslivet som tagit emot praoelever den här hösten.

- Det är viktigt för våra unga att de får komma ut i arbetslivet, att de får kunskap om vilka yrken som finns och hur det fungerar på arbetsplatser. Jag har varit ute och besökt många av eleverna under veckan och är imponerad över hur nyfikna och intresserade de är, säger Peter Nord.

Osby kommun kommer fortsatt att erbjuda praoplatser framåt och ser gärna att fler företag i kommunen erbjuder ungdomarna praoplatser till nästa praoperiod som infaller våren 2022 vecka 10, 12, 13 och 14.

Här kan du anmäla din arbetsplats som intresserad av att ta emot praoelev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om prao i Osby kommun


Amelia Stasiuk på kommunhuset.

Amelia Stasiuk på kommunhuset, hon tycker att prao-veckan varit givande.

Sunana Noor bäddar en säng äldreboendet.

Sunana Noor är nu säker på att det är undersköterska som hon vill utbilda sig till.