Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

En öppen mötesplats för alla kommunens föräldrar och barn

Hon älskar sång och musik, ser möjligheten för föräldrar att lära känna sina barn i en ny och inspirerande miljö och pratar förutom svenska, engelska och franska också arabiska. Hanna Rantzer välkomnar dagligen familjer till Osby kommuns öppna förskola.

Hanna Rantzer är utbildad förskollärare och började sitt jobb på öppna förskolan Lilla liten i februari 2021, mitt under pågående pandemi. Under våren och sommaren bedrevs verksamheten utomhus men under hösten har Lilla liten flyttat in.

- Framförallt har jag sett ett rejält uppsving bland antalet besökare som kommer med bebisar på babydagarna sedan vi började vara inomhus, berättar Hanna Rantzer.

Under tisdagar och torsdagar har Lilla liten öppet för kommunens allra yngsta, de mellan 0-1 år. Övriga vardagar är barn upp till 6 år välkomna.

- Till Lilla liten är alla barn i Osby kommun välkomna tillsammans med sina föräldrar. Det är föräldern som har ansvar för barnet under vistelsen här och det vi erbjuder är ett socialt sammanhang, möjlighet att träffa andra föräldrar och en chans för barnen att lära känna andra barn. Jag ser också besöken här som en möjlighet för föräldrarna att lära känna sitt eget barn i en stimulerande miljö som inte är hemmet. Att genom sång, lek och samvaro främja anknytningen, berättar Hanna.

Öppna förskolan är en del av Familjecentralen i Osby där även BVC, barnmorskor och social rådgivning finns tillgängligt. Genom ett nära samarbete kan familjerna få det stöd de önskar på en och samma plats.

- Häromdagen kom en av barnmorskorna in på besök hos mig med en gravid kvinna och jag fick möjligheten att visa upp Lilla litens verksamhet och presentera mig. Förhoppningsvis blir tröskeln lägre för att henne komma hit igen då, säger Hanna.

Mest mammor och enstaka pappor

En stor del av besökarna är familjer som har en bebis och ett äldre barn som får gå 15 timmar i veckan på förskola, på barnets lediga dagar besöker de öppna förskolan. På babydagarna är det mest föräldrar som kommer med första barnet. Besökarna är mest mammor men det kommer också enstaka pappor.

- Jag önskar att både mammor och pappor ska ta vara på möjligheten att lära känna sitt barn i ny miljö. Det kan kännas ensamt att vara hemma med sitt barn och då kan det vara skönt att veta att den här platsen finns och har öppet, säger Hanna.

För den som inte känner sig så säker på svenskan ska det inte behöva vara ett hinder. Hanna talar nämligen förutom svenska, engelska och franska även arabiska.

- Jag bodde i Tunisien under ett läsår och lärde mig då tunisisk arabiska. Det är självklart en tillgång i arbetet när jag träffar arabisktalande personer men det betyder också mycket för mig att jag bott i Tunisien. Jag vet hur det är att komma till ett nytt land där man inte kan läsa vad som står på en skylt, jag flyttade dit frivilligt och blev väl emottagen men ändå var det svårt för mig, berättar hon.

Hon berättar att de flesta blir förvånade när de hör henne tala arabiska men att många också har blivit glada av det.

- Jag vill väldigt gärna att fler hittar hit, öppna förskolan är en fantastisk mötesplats oavsett varifrån man kommer och det blir naturligt att lära känna varandra genom att man är föräldrar. Sen pratar vi inte bara om föräldraskap utan pratar om allt möjligt annat också, säger Hanna och välkomnar alla föräldrar till barn mellan 0-6 år in på en kopp kaffe eller te och så småningom också lite enklare gratis fika.

Läs mer om Öppna förskolan Lilla liten
Dockor sitter och har kafferep.

Välkommen till öppna förskolan Lilla liten.