Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Till fanfar med trumpet rullade tåget in på Killebergs station

Den 11 november 1871 stannade tåget för första gången i Killeberg, nu 150 år senare samlades ett 50-tal personer på samma plats för att uppmärksamma detta jubileum.

År 1871 lät några av traktens bönder uppföra en järnvägsstation i byn. En station vid järnvägen var viktig för bygdens omfattande handel med timmer och sågat virke. Stationen revs så småningom och har inte varit i drift på många år. Men år 2013 återupptogs tågtrafiken i Killeberg med krösatåg och en helt ny tågstation anlades på platsen där den gamla låg.

Över 50 personer samlades tillsammans med kommunalråd Niklas Larsson (C) och kommundirektör Petra Gummesson från Osby kommun under torsdagen för att fira jubiléet. Det bjöds på kanelbullar, dricka, korv och mycket annat.

- Det är festligt att det samlats så mycket folk här idag och ett bra sätt att visa hur viktig tågtrafiken har varit och är för Osby kommun, säger Niklas Larsson (C) och får snabbt bråttom med förberedelserna när klockan närmar sig ankomst för tåget.

Klockan 13.27 rullade ett färgglatt krösatåg in på stationen i Killeberg och både tågpersonal och resenärer möttes av trumpet-fanfar och blommor. Efter ett kort stopp lämnade tåget stationen igen och vinkades av. Det var ett festligt jubileum med glada miner och mycket prat på perrongen handlade om minnen från förr om tågstationen och om framtiden för tågtrafiken till och från Osby kommun.

- Jag tycker det är viktigt att vi uppmärksammar jubileum runt om i kommunen. Därför var det också väldigt roligt att se så mycket folk idag som ville fira med oss, säger Petra Gummesson.

Petra Gummesson lämnar blommor till lokföraren

Petra Gummesson överlämnar blommor till lokföraren.

Niklas lämnar blommor och skålar med tågkonduktören

Niklas Larsson (C) lämnade blommor och skålade med tågkonduktören.