Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Klimatmatvecka i Osby kommun

Krispig torsk med mandel eller linssoppa med matvete och pesto. Tycker du att det låter som goda lunchalternativ? Det är det! Den här veckan är kommunens lunchmatsedel dessutom koldioxidberäknad som en del av Fast fusion climate week.

Grunden i Fast fusion climate week är en temavecka för skolbarn där maten som serveras har extra fokus på hållbarhet och hälsa utan att kompromissa med de goda smakerna.

I Osby kommun serveras den här veckan näringsriktig och god lunchmat som dessutom är klimatberäknad. Den krispiga torsken med mandel, broccoli, ärtor och limeyoghurt är utsläppsberäknad till att motsvara 37 % av det dagliga koldioxidutsläppet. Linssoppan motsvarar bara 4 %.

- Vi har ett ansvar för vår planet och våra kommande generationer. Det går inte bara att prata utan vi behöver också kunna visa att det finns klimatsmarta alternativ och det gör vi den här veckan, Kim Olsen som är chef för serviceenheten på Osby kommun.

På Ekebo står kocken Katarina Berndtsson och tar emot Ekbackeskolans elever som kommer för att äta lunch. Det är lugnt i matsalen och flera av eleverna frågar nyfiket om vad soppan innehåller.

- Det är en vegetarisk linssoppa och till den serveras det matvete, solroskärnor och pesto. Sen finns det precis som det brukar till våra soppor hembakat bröd, berättar Katarina och erbjuder samtidigt en elev som äter glutenfritt en skiva av ett annat bröd som finns vid sidan om.

Svenska gula linser

En ung kille noterar att det doftar lite curry i matsalen och det finns en ton av det i linssoppan berättar Katarina då för honom. Han slevar upp en stor portion och toppar den med en rejäl klick pesto.

- De brukar uppskatta maten och är glada för det vi lagar. Det känns kul, säger Katarina och berättar att hon trivs väldigt bra i köket på Ekebo.

Hon beskriver jobbet som fritt, kreativt och med många möten med människor.

- Det är gymnasieeleverna på lunchen, sen kommer en del pensionärer och fikar om eftermiddagarna. Vi lagar dessutom maten till omsorgens LSS som kommer hit och hämtar den. Det är ett varierande jobb och jag älskar matlagning, säger hon.

När det gäller klimatmatveckan tycker Katarina att det mest utmanande har varit att så noga följa recepten.

- Jag brukar gå mer på känsla men nu har jag följt det klimatberäknade receptet till punkt och pricka, säger hon.

Sen ändrar hon sig snabbt…

- Eller nej det gjorde jag ju inte. Receptet hade röda linser men de var från Turkiet och det tyckte jag var onödigt så jag bytte ut mot gula linser från Sverige istället. Men det borde ju bara vara bättre för klimatet tänker jag!

Blir du sugen på att laga linssoppan, här finns receptet
Katarina Berndtsson, kock på Ekebo.

Katarina Berndtsson, kock på Ekebo.