Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Helena hälsar på hos hemsjukvården på Rönnebacken

Sedan en tid tillbaka hälsar Helena Ståhl som är förvaltningschef för Hälsa och omsorg på hos sina medarbetare på de olika enheterna. Den här torsdagseftermiddagen följer vi med henne till hemsjukvården där sjuksköterskan Hanna Persson hälsar henne välkommen när hon kommer.

- Jag har aldrig varit med om att träffa en förvaltningschef på det här sättet innan, berättar Hanna Persson.

Hon erkänner att hon var lite nervös inför att förvaltningschef Helena Ståhl ska komma på besök.

- Min första tanke när jag hörde att hon skulle följa med mig på mitt kvällspass var: oj nu måste jag ju sminka mig, skrattar Hanna och tillägger att hon sen kände sig taggad på att visa chefen när hon gör sitt jobb väldigt bra. Ett jobb som hon beskriver som världens bästa.

Vid tretiden på torsdagseftermiddagen kliver Helena Ståhl in på Rönnebacken och går ner till omklädningsrummet för att byta om till arbetskläder. En trappa upp från entrén finns personalrummet och Helena hälsar glatt på alla när hon kliver in.

- Jag har inte arbetat ute i verksamheten sen 2006 så det är många nya ansikten jag möter när jag besöker enheterna, berättar hon och frågar sen högt och tydligt: Vem är Hanna?

- Det är jag!, svarar Hanna Persson som började arbeta som sjuksköterska på Osby kommun för cirka ett år sedan och tidigare arbetade hon inom ambulanssjukvården på Centralsjukhuset i Kristianstad. Hon fick tips av en kollega på sjukhuset som haft praktik på Osby kommun att söka sig hit.

- Jag ville jobba närmare patienterna och inte bara vara närvarande i det akut akuta skedet. Jag vill kunna jobba med uppföljning och hemsjukvården är perfekt för jag trivs verkligen med att åka hem till patienterna och vara en gäst i deras hem. Jag känner att jag gör skillnad, säger hon.

Efter en kopp kaffe är det dags för Hanna att få en överlämning inför kvällen av kollegan och specialistsjuksköterskan Erika Claesson som jobbat under dagen. De går igenom olika patientärenden och Helena lyssnar intresserat och ställer följdfrågor. Hon berättar för Hanna att hon under kvällen vill bli behandlad som en ny medarbetare, som någon Hanna lär upp.

- Vinsten för mig med besöken som det här är samtalen som jag får ha med medarbetarna men också våra patienter eller brukare. Jag får en del bekräftelse på sådant jag anar men också en del aha-upplevelser, berättar hon.

Helena Ståhl hade planer på att börja hälsa på i verksamheterna redan innan pandemin men när covid-19 drog in över Sverige fick planerna läggas på is, tills nu. Hon har redan hunnit besöka två särskilda boende Lindhem och Soldalen, en hemtjänstgrupp samt servicebostaden och mött fantastiskt duktiga medarbetare på alla ställena. Nästa arbetsplats som hon ska besöka är rehaborganisationen.

1989 började Helena Ståhl sin karriär på Rönnebacken som nattsyrra och den här torsdagseftermiddagen tar hon på sig arbetskläderna igen för ytterligare ett arbetspass inom vården.

Sjuksköterskan Hanna Persson och förvaltningschef Helena Ståhl på väg hem till en patient under kvällspasset.

Sjuksköterskan Hanna Persson och förvaltningschef Helena Ståhl på väg hem till en patient under kvällspasset.

Helena Ståhl tillsammans med sjuksköterskan Hanna Persson och specialistsjuksköterskan Erika Claesson.

Helena Ståhl sitter med när specialistsjuksköterskan Erika Claesson gör sin överlämning från dagen till sjuksköterskan Hanna Persson.