Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Rörelseglädje i fokus hos skoleleverna

Under fredagen genomförde Örkenedskolan, Klockarskogsskolan och Parkskolan, Idrottens dag. Syftet var att skapa rörelseglädje hos barn genom att uppmuntra till lek, rörelse och idrott.

Idrottens dag arrangeras av Riksidrottsförbundet i samband med skolor över hela Sverige. Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sports där sammanlagt 28 länder deltar med olika evenemang.

En blandning av aktiviteter

Varje skola hade själva utformat aktiviteterna för dagen. Gemensamt för alla var att lyfta rörelseglädjen. Eleverna fick exempelvis möta olika föreningar där de erbjöds aktiviteter i form av rörelse till musik, fotboll, boule och pingis. Utöver detta fick de diskutera andra viktiga ämnen som dopning och återhämtning. Örkenedskolan fick dessutom besök av polisen som bjöd in till en öppen dialog kring frågor i skolans värld.

– Både personal och elever var väldigt nöjda med dagen, säger Edyta Truedsson, idrottslärare på Parkskolan. Det är flera elever som har fått upp ögonen för nya sporter. De diskussioner vi hade med eleverna om dopning, återhämtning och vikten av att kunna slappna av - var lärorika. Många elever tycker det är stressigt i skolan och har fullt upp på fritiden, då är det viktigt att vi ger dem verktygen att kunna hantera det.

Målet är ett aktivt liv

Idrottens dag vill höja kunskapen om barns idrottande och föra samman skola, barnen och idrottsrörelsen. Riksidrottsförbundet menar att barn och unga rör sig alldeles för lite idag. Forskning visar att barn som rör på sig presterar bättre i skolan och att rörelse under skoldagen leder till bättre trivsel.
– Det var en positiv och rolig dag som gav mycket rörelseglädje, menar Linnea Persson, lärare på Örkenedskolan. Vi vill tacka alla föreningar som ställde upp och gjorde ett kanonjobb. Detta är något vi kommer fortsätta med nästa år. Förhoppningsvis med ännu fler föreningar involverade då.

Bild