Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ekbackeskolans idrottssatsning växer – padel och innebandy tillkommer

Till läsåret 2022/2023 kan eleverna på Ekbackeskolan välja mellan fotboll, ishockey, simning, padel och innebandy. Osby kommun och B Innovation fortsätter nu att utveckla och utöka den populära idrottssatsningen.

Från en sport till fem

Det framgångsrika samarbetet Idrottsgymnasium 2.0 tar ytterligare kliv framåt när Osby kommun förnyar avtalet med samarbetspartnern B Innovation och formar Osby Sport Academy. Blivande Ekbackeelever kan nu – förutom fotboll, ishockey och simning – se fram emot att fördjupa sig inom padel och innebandy.

När idrottssatsningen sparkades igång hösten 2019 var det med fotboll som tillval. Samarbetet har nu pågått i två år och utökats i etapper. Möjligheten att, oavsett val av program, kombinera studierna med en sport lockar nu många ungdomar. Idag är cirka 75 elever en del av satsningen.

- Osby kommun är väldigt stolta över samarbetet och att vi kan erbjuda våra elever en proffsig, modern och bred idrottsutbildning. Det känns fantastiskt att Osby Sport Academy kan fortsätta att utvecklas framåt. Vi växer så det knakar, säger Eva Andersson som är chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Osby kommun.

Under ett provår har simning och konståkning funnits med bland tillvalen. Efter en utvärdering av intresset fortsätter satsningen på simning medan konståkningen inte längre kommer att vara ett tillval efter läsåret 2021/2022. En nyhet är att padel och innebandy tillkommer.

Hälsa före resultat

Ekbackeskolans idrottssatsning är unik i sitt slag eftersom den är öppen för alla och fokuserar på elevernas välmående.

- Vi är mycket glada att kunna förlänga och vidareutveckla den unika idrottsprofil som över tid skapats på Ekbackeskolan. Det som driver oss är att få fortsätta utforska hur vi kan ge fler idrottsintresserade ungdomar dem möjligheter som annars idag enbart vissa utvalda får, säger Johanna Bergman och Niclas Blomqvist från B Innovation.

Utöver den valda idrotten utbildas eleverna i ledarskap, jämställd idrott samt hållbar psykisk och fysisk hälsa.

- Allt pekar mot att vi behöver fokusera mer på ungdomars hälsa idag i Sverige. Därför känns det väldigt bra att kunna fortsätta att utveckla denna konkreta satsning på våra ungdomar, säger Lars-Anton Ivarsson (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Osby kommun.

Representanter från B innovation och Osby kommun står framför Osby kommuns logotyp.

Eva Andersson förvaltningschef barn- och utbildning, Lars-Anton Ivarsson (M) ordförande barn- och utbildningsnämnden, Johanna Bergman B-Innovation, Lars Andreasson (S) förste vice ordförande barn- och utbildningsnämnden och Ewa Bejvel (Sd) andre vice ordförande barn- och utbildningsnämnden.