Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Discorök på byn? - det kan vara Räddningstjänsten som övar

Det kommer att synas mer räddningstjänstpersonal runtom i Osby kommun på dagtid när det är dags för de årliga heldagsövningarna. För att övningarna ska bli så realistiska som möjligt används rök, helt ofarlig rök likadan som brukar användas på nattklubbar.

- Jag kan inte avslöja allt för många detaljer om hur övningarna kommer att gå till eftersom brandmännen ska vara oförberedda på det de ställs inför, säger Mikael Svensson som är instruktör på räddningstjänsten.

Det han kan berätta är att det handlar om heldagsövningar som sker för tredje året i rad. Syftet är att öva på olika situationer som kan uppkomma på riktigt så att man vet att man är förberedd när det händer.

- Vi säkerställer helt enkelt vår operativa förmåga och kontrollerar att vi kan utföra det som står i handlingsprogrammet, förklarar Mikael Svensson.

Det är en grupp från Lönsboda och en från Osby som kommer att öva dagtid på olika platser runt om i Osby med start den 31 augusti. Även den 2, 7 och 9 september är övningsdagar i år.

- Vi försöker göra övningarna så realistiska som möjligt och det innebär kanske att vi rökfyller byggnader för att brandmännen ska kunna öva rökdykning. Elever från lärcenter ställer upp som markörer. Röken vi använder under övningarna är ofarlig discorök, berättar Mikael Svensson.

Arkivbild på brandbilar och räddningstjänstpersonal.