Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Hon är först i ledet inom välfärdsteknik

Trygghetskameror, GPS-larm, automatiska toalettstolar och duschar är några exempel på den välfärdsteknik som används inom äldre- och LSS-omsorgen. Specialistundersköterskan Maria Malmqvist Bengtsson är den allra första i kommunen som utbildat sig till specialistundersköterska inom välfärdsteknik.

Maria Malmqvist Bengtsson har precis avslutat utbildningen som specialistutbildad undersköterska/stödassistent inom välfärdsteknologi på Skövde yrkeshögskola. Studierna pågick under ett år och hon är den allra första i kommunen som avslutat en sådan typ av utbildning. Examen firade hon digitalt på kontoret.

- Jag tycker att utbildningen var jätteintressant, inspirerande och lärande. Den har varit utmanande då den skett helt på distans på grund av pandemin, jag tror det hade varit lättare att få kontakt med andra studenter och lärare om man hade träffats fysiskt. Man få ju inte samma kontakt över nätet, säger Maria Malmqvist Bengtsson.

Ett framtidsyrke

Rollen som specialistundersköterska inom välfärdsteknik innebär att leda och implementera teknik inom äldreomsorgen och LSS-verksamheten. Tekniken kan underlätta både för personal och vårdtagare, det kan exempelvis handla om trygghetskameror, GPS-larm, automatiska toalettstolar och duschar.

- Tekniken underlättar i vardagen och med all ny teknologi som kommer måste det alltid finnas någon som kan förklara hur det fungerar och underhålla informationen som finns. Jag tror definitivt att detta är ett framtidsyrke, säger Maria Malmqvist Bengtsson. 

Maria är också noga med att poängtera att det är viktigt att anpassa teknologin efter vårdtagaren och personalens behov.

- Det är viktigt att använda tekniken på rätt sätt. Vi kan inte bara använda något som låter häftigt och är nytt. I min nya roll ska jag införa välfärdstekniska hjälpmedel samt utbilda och leda både vårdtagare och personal som ska använda sig av dessa.

Intresset för tekniken

Även om Maria nyligen tillträtt som specialistundersköterska inom välfärdteknik är hon inte en ny medarbetare i kommunen. Hon har nämligen arbetat som larmsamordnare inom vården i 2,5 år, där hon underhöll och installerade olika trygghetslarm.

- Jag har alltid varit intresserad av teknik och trivdes med jobbet som larmsamordnare, men kände att det var dags att vidareutvecklas och därför utbildade jag mig till specialistundersköterska. Jag hade möjlighet att fortsätta arbeta som larmsamordnare, samtidigt som jag studerade och är därför väldigt glad över att ha en arbetsgivare som stöttar i utbildningen och vill att man ska utvecklas.

Kontakt

  • Mensur Numanspahic
    Områdeschef - Socialt stöd, Arbete och integration
    0479-52 82 28
    mensur.numanspahic@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Maria Malmqvist Bengtsson ler mot kameran och står framför en orange tegelvägg.