Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby är en fantastisk badkommun - men var försiktig i sommar!

Varma dagar och svalkande bad, det är det många som drömmer om nu. Simkunnighet är en färskvara och under den rådande pandemin har det varit svårare för en del att underhålla vattenvana, kondition och styrka i vattnet.

Efter en lång period då många av landets badanläggningar inomhus varit stängda för allmänheten finns en oro hos Svenska Livräddningssällskapet att de begränsade möjligheterna för vissa grupper att upprätthålla simkunnigheten kan överraska allmänheten nu när värme och semester stundar.

Svenska Livräddningssällskapet tipsar om följande att tänka på när du beger dig till badet:

  • Börja utesäsongen med att testa din simkunnighet. ”Simkunnig är den som kan falla i på djupt vatten, få huvudet under och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter i en följd varav 50 meter ryggsim.”
  • Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka.
  • Ska du långdistanssimma inför kommande motionslopp? Jättebra, men gör det alltid längs med strandkanten eller mellan bryggor där du vet att du bottnar. Se till att göra dig synlig för andra på sjön.
  • Tänk på att vattnet är relativt kallt inledningsvis på säsongen, särskilt efter den kalla och nederbördsrika våren.
  • Kallt och strömt vatten påverkar kroppen mer än man anar och det går åt mycket energi för att behålla normal kroppstemperatur. Inled med korta intervaller för att sakta vänja kroppen vid såväl temperatur som vattenvana och uthållighet.
    Källa: Svenska Livräddningssällskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ska du vistas vid vatten?

Om du ska vistas vid vatten är flytväst att föredra och hos Osby kommuns kontaktcenter kan du låna flytväst gratis i sommar. Allt du behöver är en giltig legitimation!

Låna flytväst av Osby kommun

Bild på strand vid sjö

Bada gärna i sommar men var försiktig!