Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby kommuns företagsklimat får toppbetyg i årlig undersökning

Osby kommun gör ett strålande resultat i årets enkätundersökning av kommunernas företagsklimat och hamnar över rikssnittet.

Svenskt Näringsliv genomför varje år en undersökning som visar var det är mest gynnsamt att starta och driva företag i Sverige. I den första presentationen av 2021 års undersökning hamnar Osby kommun på 3.62 på en sexgradig skala, en stadig ökning sedan förra året.

Över rikssnittet

Den första delen av undersökningen är baserad på enkätsvar från de lokala företagarna, det vill säga företagarnas egna uppfattningar om sin kommun. I den samlade bedömningen hamnar Osby kommun en bra bit över rikssnittet 3.43.

Företagarna har gett oss ett högre betyg för tredje året i rad och det är fantastiskt roligt. Har vi inte ett blomstrande näringsliv som genererar vinst får vi inte några pengar att fördela till välfärden, säger Niklas Larsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Förbättrade attityder, service och dialog

Resultatet visar att Osby kommun bland annat har förbättrat sig ­inom kommunpolitikers och tjänstepersoners attityder till företagande, service och bemötande samt dialogen mellan företagare och kommunens beslutsfattare.

Att förbättra företagsklimatet ha varit ett prioriterat arbete under några års tid och det har gett resultat. Nyckeln är dels kommunikation och dialog med­ de lokala företagarna, dels service och bemötande gentemot företag och invånare, säger Niklas Larsson (C).

Mellan år 2019 och 2020 klättrade Osby kommun hela 63 placeringar i rankingen och kammade hem titeln Årets klättrare. Spurten ser ut att bli ännu bättre i år, men den slutgiltiga rankingen presenteras först i september.

Svenskt Näringsliv på besök i Osby

Under onsdagen kommer Svenskt Näringslivs regionchef Johan Dahlén på besök i kommunhuset för att presentera det positiva resultatet mer detaljerat för kommunalråden och kommundirektören.

Det här resultatet har vi uppnått tillsammans, i samverkan mellan förtroendevalda, tjänstepersoner och företagare. Vi är mycket glada och ser fram emot att få höra mer detaljer kring resultatet imorgon, säger Petra Gummesson, kommundirektör.

Kontakt

  • Jimmy Ekborg
    Näringslivsutvecklare
    0479-52 82 21
    jimmy.ekborg@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

År 2020 fick kommunen utmärkelsen "Årets klättrare". Oppositionsrådet Daniel Landin (S), kommunalrådet Niklas Larsson (C) och näringslivsutvecklaren Jimmy Ekborg tog emot diplomet.