Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Nya rutiner för skyddsutrustning inom vård och omsorg

Från och med idag, den 9 april, används visir enbart vid patientnära vård i Osby kommun. Munskydd används precis som tidigare i all vård. Beslutet är taget i samråd med Vårdhygien Skåne.

Med anledning av vaccineringen mot covid-19 har Folkhälsomyndigheten lättat på rekommendationerna vad gäller skyddsutrustning på äldreboenden. I samråd med Vårdhygien Skåne har Osby kommun beslutat att fortsätta använda skyddsutrustning inom all vård och omsorg, men minska visiranvändningen.

Fram tills nu har kommunens vård- och omsorgspersonal använt visir under hela arbetspasset, även i allmänna utrymmen och personalrum.

- Vi har under hela pandemin följt Vårdhygien Skånes riktlinjer och det fortsätter vi med. Då vi har en hög andel vaccinerade vårdtagare och inga större utbrott i samhället för tillfället växlar vi ner vad gäller användningen av visir, men vi är beredda att växla upp igen om situationen kräver det, säger Lina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Medarbetarna får varje dag ett personligt visir som de desinficerar efter användning och förvarar på ett säkert sätt så att det kan återanvändas under dagen. Om en vårdtagare misstänks vara smittad byts visir efter besök hos denne.

Kontakt

  • Lina Bengtsson
    MAS/Verksamhetsutvecklare
    0479-52 83 00
    lina.bengtsson@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild