Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Dags för dos 2 av covid-vaccinet

Nästa vecka får de som var först ut med att vaccineras sin andra vaccindos. Det innebär att vårdtagarna och personalen på kommunens äldreboenden kan räkna med ett fullgott skydd mot covid-19 inom några veckor.

Vilka har fått dos 1?

  • Vårdtagare som bor på kommunens äldreboenden.
  • Personal på kommunens äldreboenden.
  • Personer som har kommunal hemsjukvård.
  • Personer som bor med någon som har hemsjukvård.

I de fall då vaccindoser har blivit över, exempelvis om någon som har erbjudits vaccinet har tackat nej eller blivit sjuk, har de överblivna doserna getts till hemtjänstpersonal.

Vad händer nu?

I vecka 7 börjar vi vaccinera med dos 2 på våra äldreboenden. När den andra dosen ges gäller samma prioriteringsordning som vid den första vaccineringen.

Den andra dosen ges ungefär fyra veckor efter den första. När den andra dosen har getts tar det ungefär två veckor innan kroppen har byggt upp ett skydd mot covid-19.

I nuläget sker inga nya vaccinationer med dos 1 till personal. Det beror på att vi måste invänta nya leveranser av vaccin. Tillgången på vaccin styr varken kommunen eller regionen över.

Undrar du när det är din tur?

När det är dags för dig att bli vaccinerad blir du kontaktad. Antingen blir du kallad eller så uppmanas du att boka en tid.

Osby kommun och Region Skåne har olika ansvarsområden i vaccineringen. Om du har hemtjänst är det till exempel Region Skåne som ansvarar för din vaccinering.

Ulla Andreasson, som bor i Lönsboda och har hemsjukvård, fick sin första vaccindos den 4 februari.