Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ta chansen att studera till lärare med lön

Den 15 februari öppnar ansökan till det unika utbildnings- och arbetskonceptet, att studera till lärare med lön, samtidigt som du får praktiska erfarenheter hela vägen till examen.
Detta år erbjuder Osby kommun fyra personer att jobba som lärare på halvtid och samtidigt studera på Högskolan i Kristianstad. En av dem är Embla Bragée, som påbörjade sina lärarstudier år 2019.

Embla Bragée har just påbörjat termin 4 på Högskolan Kristianstad. Hon började intressera sig för läraryrket efter studenten.

- Efter gymnasiet fick jag ett vikariat som musiklärare på Parkskolan och upptäckte att det var väldigt roligt att arbeta som lärare. Jag började senare fundera på att börja studera till att bli lärare, och kom fram till att det var årskurs 4 - 6 jag ville arbeta med, säger Embla.

Sagt och gjort, Embla påbörjade lärarstudierna på högskolan i Malmö, men kände efter ett tag att hon saknade elevkontakten, som tidigare getts som lärarvikarie. När hon senare fick höra om möjligheten att studera till lärare med lön på högskolan i Kristianstad tyckte hon det lät väldigt intressant.

- Konceptet lät verkligen som något för mig, jag ansökte därför direkt till utbildningen.

Just nu arbetar Embla på Hasslarödsskolan och undervisar årskurs 5 i NO, engelska, svenska och matematik. Hon berättar att det bästa med att vara lärare är att se sina elever lyckas och utvecklas. Även om arbetet ibland tar mycket energi ger eleverna tillbaka väldigt mycket av den.

- Jag känner att jag får ut mycket mer av studierna när jag får arbeta. Särskilt eftersom alla andra i min klass också arbetar. Det gör att vi får väldigt mycket erfarenhetsutbyte när vi ses. Det vi lär oss på högskolan kan vi direkt använda oss av i verkligheten. Det ger en större förståelse för det vi lär oss och det fastnar bättre, eftersom det inte är något man bara läser om för att sedan använda sig av det om ett par år- utan det händer nu.

Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att ansöka till att få studera till lärare med lön?

- Det är en otrolig chans att få arbeta med det du utbildar dig till med lön under studietiden. Det är dock inte alltid en dans på rosor och man behöver vara beredd på att det kommer ta ganska mycket tid att hinna med studierna vid sidan av jobbet, men för mig är det helt klart värt det!

Studera till lärare med lön i Osby kommun

Så funkar det

Du studerar två dagar på högskolan och undervisar tre dagar som lärare vid skolan du blivit placerad vid. Om du läser till grundskolelärare årskurs 4 - 6 kan du börja omgående, men om du läser årskurs 7 - 9 börjar du med att studera ett år.

Under din studietid är du knuten till Osby kommun och anställningsavtal skrivs varje år, under förutsättning att du klarar dina studier vid högskolan Kristianstad. Lönen kommer att ligga på 18 000 kronor per månad före skatt och du kan även ansöka om studiestöd från CSN.

Tänk på att du behöver ansöka till både oss på kommunen och högskolan. Ansök senast 15 mars 2021.

Så ansöker du

För att bli antagen till denna kombination av arbete och utbildning måste du söka och uppfylla kraven både för anställning i Osby kommun och studier på Högskolan Kristianstad.
Antagningen till högskolan öppnar den 15 februari och stänger 15 mars.
Ansökan till högskolan

Ansökan till anställning i Osby kommun öppnar den 8 februari och stänger 17 mars.
Ansökan till anställning i Osby kommun årskurs 4 - 6

Ansökan till anställning i Osby kommun årskurs 7 - 9

Manlig lärare och elev tittar i en bok