Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

5-årsjubileum för Osbys kommundirektör

Petra Gummesson tillträdde som kommundirektör den 26 oktober 2015, prick fem år sedan idag. Det är dags att blicka tillbaka de händelserika åren vi har lagt bakom oss – vad har vi åstadkommit med Petra i spetsen och vad har vi lärt oss?

För Petra Gummesson är ett tillitsbaserat ledarskap som styrs av hjärta och hjärna A och O i en organisation. På så sätt kan vi leverera välfärdstjänster med hög kvalitet till alla våra invånare, gamla som unga.

Under sina fem år som högsta chef över Osby kommun har Petra Gummesson utvecklat och förändrat mycket, hon har utmanat mindre moderna och effektiva organisationsformer och arbetssätt. Med fokus på digitalisering och dialog har hon bland annat startat upp ett kontaktcenter och sett till att kommunen har fått en helt ny hemsida. Otaliga verksamhetsområden har omorganiserats, flera i samverkan med andra kommuner, för att bli ännu mer effektiva.

Du har åstadkommit mycket under din tid som kommundirektör. Vad är du mest stolt över?
- Jag är väldigt stolt över samarbetet vi har fått till mellan politik och tjänstepersoner. Vi har en ömsesidig respekt, vi kommunicerar med varandra och skickliggör varandra. I övrigt är jag mycket stolt över vårt renoverade kommunhus och samarbetet med Osby Medborgarhusförening som ledde till vår fina kommunfullmäktigesal. Det var viktigt att samla förvaltningarna på ett ställe för att underlätta och främja samverkan.

Varför tackade du ja till uppdraget?
- När jag fick erbjudandet hade Osby två helt nya, unga kommunalråd som ville jobba med utveckling och organisationsförändring. Det tycker jag är jätteroligt, och det är det jag är duktig på. Sedan märkte jag att den energin och entusiasmen fanns hos alla jag träffade – jag kände att ”det här är en kommun som vill framåt”. Tillsammans har vi gjort en enorm resa, men jag har alltid känt att det har varit i en positiv anda. Det har varit enkelt, tack vare våra fantastiska och engagerade medarbetare och politiker. Det är roligt och inspirerade att jobba i Osby kommun, det har det varit hela vägen.

Du brukar säga att Osby ska vara en modern kommun – varför är det viktigt?
- Det har varit lite av mitt mantra i mitt ledarskap och i arbetet med politiken. Jag har sett ett behov av utveckling och förändringsarbete i Osby kommun. Vi ska skapa en modern kommun som ligger i framkant och vi har lyckats väldigt väl, men vi har också en lång väg kvar att gå. Där är det viktigt med omvärldsbevakning, digitalisering och kommunikation.

Vilka utmaningar har kommunen stått inför?
- Frågor inom näringslivet har varit en utmaning de senaste åren, så jag är väldigt glad att det vänder nu. I år blev vi årets klättrare i Skåne i företagsklimatsrankingen, så vi är på väg upp igen!

Vad mer vill du åstadkomma och utveckla?
- Innan jag går i pension vill jag se till att politikens intentioner i den nya strategin för integration, arbete och kompetensförsörjning implementeras. Jag vill hitta ytterligare effektiviseringar i verksamheterna och möjliggöra att ännu fler människor kommer ut i sysselsättning. Det är också viktigt att vi fortsätter att samarbeta med andra kommuner – det är ett framgångsrecept för att säkerställa långsiktigt hög kvalitet och stötta näringslivet i en liten kommun.

Vill du hälsa invånarna något?
- Tack för en fantastisk utvecklingsresa de här fem åren tillsammans med er invånare, medarbetare, politiker och fackliga organisationer. Tack vare er har de viktiga förändringarna och framstegen känts enkla och roliga.

Stort grattis till 5-årsjubiléet önskar vi kommundirektören!

Bild

Petra Gummesson ser med glädje tillbaka på sina fem år som kommundirektör i Osby.