Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Sommarhälsning från kommundirektören

Det är dags att summera och reflektera över den händelserika och speciella vår vi precis har lagt bakom oss. Vad har hänt och hur går vi som kommun vidare och blickar framåt?

Krishantering, engagemang och samarbete

I början av året stormade coronaviruset in och vände upp och ned på inte bara kommunens arbete utan på hela världen. Vi har alla påverkats av pandemin på något sätt, men vi har mött utmaningen såsom vi i Osby kommun möter alla utmaningar – tillsammans.

Jag vill tacka alla invånare för att ni tar hand om er själva och varandra. Tack för att ni har hållit ut och hållit avstånd och för att ni fortsätter göra det. Sällan har förmågan att vara uthållig och anpassa sig till rådande omständigheter varit så viktig som nu.

Denna försommar är jag särskilt tacksam för alla våra fantastiska medarbetare i Hälsa- och välfärdsförvaltningen som har stått i frontlinjen mot covid-19. Vilka vardagshjältar ni är!

För att hantera krisen på ett bra sätt var det viktigt att i ett tidigt skede starta upp en krisledningsgrupp inom kommunen. Organisationen har nu varit igång sedan mars och fortlöper så länge det behövs. En annan viktig roll kommunen har haft i att minska effekterna av covid-19 har varit att stötta näringslivet genom olika åtgärder som underlättar för våra näringsidkare.

Inget ont som inte för något gott med sig. Krisen har ställt stora krav på digitalisering och som resultat av det har vi kommit en bra bit på vägen med att digitalisera våra arbetssätt och bli den moderna kommun vi strävar efter att vara.

Utmaningar, utveckling och framtid

Trots att pandemi och krishantering har präglat vår vardag de senaste månaderna har vi hunnit arbeta med en hel del andra viktiga projekt också.

Sedan årsskiftet är kommunen delägare i IT-bolaget Unikom. I slutet av juni kommer vi att bli en del av Unikoms IT-miljö, tillsammans med Östra Göinge, Höör och Hörby. Vi har också påbörjat processen med att ta fram ett förslag på civilrättsligt avtal och till hösten ska politiken ta beslut om en verksamhetsövergång till Hässleholms räddningstjänst.

I höst väntar även uppstarten av Osby kommuns Kompetensa, verksamhetscentrum för integration, arbete och kompetensförsörjning. Vi står också inför ett ordentligt budgetarbete och stora investeringar, bland annat vad gäller skolor och LSS-boenden som ska byggas.

Något som vi ska vara mycket stolta över är att Osby kommun klättrade mest av alla skånska kommuner i årets företagsklimatsrankning av Svenskt Näringsliv. Nu fortsätter vi att arbeta för att bli en ännu bättre kommun att driva företag i.

Tack för att ni fortsätter att göra ert yttersta för att hålla nere smittspridningen i Osby kommun. Jag önskar alla våra invånare en underbar och avkopplande sommar! Tänk på att hålla ihop och hålla avstånd.

Petra Gummesson,
Kommundirektör

Bild på jordgubbar och blommor

Kommundirektören hälsar glad sommar till alla invånare.