Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Förstärkt skydd för hemtjänsttagare och personal

Osby kommuns arbete med att minska smittspridningen av covid-19 fortsätter. Stort fokus ligger på att skydda riskgruppen äldre, vilket innebär en extra insats för bland annat kommunens hemtjänst. Kommunen har sedan tidigare gjort ett antal åtgärder både för att skydda riskgrupper och begränsa smittspridningen. Nu har rutinerna internt förtydligats ytterligare för att skydda både medarbetare och hemtjänsttagare.

Osby kommun följer ständigt händelseutvecklingen och de lagar, förordningar och råd som ges av ansvariga myndigheter. Ibland förändras informationen snabbt, och arbetet pågår konstant för att säkerställa att alla medarbetare har tillgång till senaste informationen.

- Vi får frågor från människor som är oroliga och undrar om rutinerna för våra hemtjänsttagare och personal. Vi vill vara öppna med de åtgärder vi gör och hoppas att det kan öka tryggheten och förståelsen för vårt arbete, säger Helena Ståhl som är förvaltningschef för hälsa och välfärd.

Den nya rutinen förtydligar bland annat att personalen vid varje hemtjänstbesök, på avstånd, ska ställa frågan om hen känner av några symtom som kan härledas till covid-19. Tydliga frågor om hosta, feber, snuva och ont i halsen ska ställas till hemtjänsttagaren. Om svaret är ja ska personalen inte gå in till hen utan först kontakta sjuksköterska, ta på sig skyddsutrustning enligt rådande rutiner och först därefter gå in till hen.

- På så sätt minskar vi ytterligare risken för smittspridning. Sedan tidigare gäller att personal endast arbetar om de är helt utan sjukdomssymtom, avslutar Helena Ståhl.

Kontakt

  • Helena Ståhl
    Förvaltningschef, Hälsa och Omsorg
    0479-52 84 08

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild