Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Skräddarsydd utbildning: plugga till ämneslärare och jobba med lön samtidigt

Måndag 16 mars öppnar ansökan till höstterminen med ytterligare en ny typ av arbetsplatsintegrerad lärarutbildning. Detta för att avlasta den rådande lärarbristen genom att få fler till att vilja bli lärare, speciellt inom ämnena matematik, fysik och kemi. Tillsammans med bland annat Osby kommun har Högskolan Kristianstad skräddarsytt en ny utbildning där studenterna kombinerar studier med en anställning som lärare. Lärarstudenterna får samtidigt både lön och flera års arbetslivserfarenhet under sin utbildning.

För ett år sedan lanserade Högskolan Kristianstad en ny arbetsplatsintegrerad grundlärarutbildning med inriktning mot årskurs 4–6. Nu tas nästa steg med en utbildning till ämneslärare för årskurs 7–9 i matematik, fysik och kemi. Första året är studietakten 125 procent och därefter kombinerar studenten två dagars studier med kommunal anställning som lärare tre dagar i veckan. Efter fem års studier har alltså studenten fyra års arbetslivserfarenhet. Med detta upplägg kan studenterna finansiera studierna med en månadslön från och med andra året på ämneslärarutbildningen.

– Överallt i Sverige är de svårt att rekrytera till ämneslärarutbildningen i de ämnen som vi nu satsar på i en arbetsplatsintegrerad variant: matematik, fysik och kemi. Utbildade lärare i dessa ämnen har en synnerligen god arbetsmarknad och genom vår nya utbildning har de dessutom en eftertraktad yrkeserfarenhet med sig från studietiden, säger Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad.

Sammanlagt är tio kommuner i Skåne, Blekinge och Småland med i ämneslärarsatsningen och det är också dessa som anställer studenterna under studietiden. Samtidigt fortsätter högskolan, tillsammans med ytterligare fyra kommuner, satsningen på grundlärare åk 4–6, vars utbildning precis som förra året inkluderar anställning med lön från första veckan.

De 14 kommuner som är med i båda lärarsatsningarna är Helsingborg, Hässleholm, Karlshamn, Klippan, Kristianstad, Markaryd, Olofström, Osby, Ronneby, Simrishamn, Sjöbo, Sölvesborg, Älmhult samt Östra Göinge.

Ansökan till höstterminen 2020 öppnar 16 mars och stänger 15 april.

Mer om nya arbetsplatsintegrerade ämneslärarutbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om arbetsplatsintegrerade grundlärarutbildningen Öppnas i nytt fönster.

Kontakt Högskolan Kristianstad

Henrik Svensson, dekan för Fakulteten för lärarutbildning, henrik.svensson@hkr.se, 044-250 33 43
Pia Thornberg, programområdesansvarig kompetens- och skolutveckling, pia.thornberg@hkr.se, 044-250 34 60
Åsa Hammarlund, programområdesansvarig åk 4–6, asa.hammarlund@hkr.se, 044-250 34 72
Lena Löfgren, Programområdesansvarig åk 7–9, lena.lofgren@hkr.se, 044-250 34 31

Kontakt Osby kommun

Ingrid Ullsten, ingrid.ullsten@osby.se, 0479-52 81 38

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild