Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Idrottsgymnasium 2.0 erbjuder ett individuellt val för framtiden

Vet du vad du ska välja för gymnasium? Vill du kombinera studier med träning och utmana de traditionella idrottsstrukturerna? Vid Ekbackeskolans nya idrottssatsning Idrottsgymnasium 2.0 är det din ambition som styr vägen, såväl på som vid sidan av planen.

Den 15 februari är det sista chansen att välja gymnasium. Under hösten var det premiär för Ekbackeskolans nya satsning Idrottsgymnasium 2.0, som är ett samarbete mellan Osby kommun och företaget B Innovation.
Elever som väljer utbildningen får möjlighet att studera ett nationellt program och kombinera det med fotboll eller ishockey under hela gymnasieperioden.
Utbildningen utforskar idrotten ur olika perspektiv. Utöver färdigheter inom vald idrott kommer eleverna fördjupas inom, ledarskap, idrottsmedicin samt psykisk och fysisk hälsa.

- Just nu finns fotboll och ishockey som tillval, men förhoppningsvis tillkommer det fler idrotter i framtiden, säger Niclas Blomqvist fys-och medicinsk instruktör samt en av grundarna av B Innovation.

Ekbackeskolan kallar sig själva för ”den individuella skolan” och detta speglas på idrottsprofilen, som sätter människan i fokus, för att utveckla idrotten.
Johanna Bergman som också är grundare av B Innovation, menar att det är en stor utmaning för idrotten att bibehålla ungdomars intresse och motivation. Därför är det viktigt att utgå ifrån kunskap om människan och tillsammans med elevens ambition skapa utveckling.

- Vi har valt att denna satsning ska baseras på betyg, och inte selektering.
Eleven ska känna att de kan påverka sitt öde, oavsett vilken nivå de befinner sig på. Det är ambitionen som styr. Ingen ska behöva höra att de inte får utöva sporten de brinner för eftersom de inte ”kan tillräckligt mycket”, just i denna ålder när man utvecklas olika, säger Johanna Bergman.

Utbildningen ställer dock höga krav på instruktörernas erfarenhet, samtliga har hög kompetens och utbildning från diverse områden. David Bergqvist, fd. akademichef Kalmar FF, Johanna Rasmussen assisterande tränare i Kristianstad DFF med 153 A-landskamper på meritlistan, Benny Johansson målvaktstränare i Mjällby AIF samt instruktör och tränarutbildare hos Skånes FF och slutligen Shannon Lynn aktiv målvakt i det skotska landslaget samt Damallsvenska Vittsjö GIK.
Kopplat till Idrottsgymnasie 2.0 finns även ett nätverk att tillgå där samarbete sker tillsammans med fem fotbollsklubbar, Kalmar FF, Mjällby AIF, Ängelholms FF, Vittsjö GIK och Kristianstads DFF, samt ishockeyföreningen Malmö Redhawks.

- Uppgiften som instruktör handlar om att hitta vägar som stimulerar alla typer av spelare och deras ambitionsnivå. Vi skapar utvecklingsmiljön tillsammans med eleven, säger David Bergqvist.

- Är vi en miljö för alla? I teorin absolut, men i praktiken är vi en miljö för dem som vågar göra sin egen resa och sina egna val, säger Johanna Bergman.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild