Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Hypro vinner Innovationspriset i Osby kommun

Utifrån grundaren Tommy Karlssons uppfinning har familjeföretaget med stor innovationskraft utvecklat traktorprocessorer som i dag säljs världen över. Därför tilldelades måndag den 16 december 2019 företaget Innovationspriset i Osby kommun.

I Smålatorp utanför Lönsboda i Osby kommun finns i dag 15-tal anställda på företaget och här sker all utveckling och provkörning. Via återförsäljare och mässor har Hypro tagit steget ut på världsmarknaden. Priset delades ut av Krinova Incubator & Science Park samt Osby kommun under måndagen med motiveringen:

Hypro har sedan företaget startade för drygt 30 år sedan utvecklat hydrauliska traktorprocessorer, som idag exporteras till ett trettiotal länder. Processorn som kopplas på en vanlig traktor kvistar, mäter och kapar virke i rätt längder. Tekniken är med sin kompakta konstruktion anpassad för ett hållbart skogsbruk, skonsam för miljö och personen som använder den samt i många typer av avverkning ekonomiskt fördelaktig jämfört med större avverkningsmaskiner. Familjeföretaget har på ett innovativt sätt förvaltat och utvecklat Tommy Karlssons uppfinning som idag underlättar vardagen för skogsägare och entreprenörer över hela världen.

– Vi är mycket glada och stolta över att ha ett företag som Hypro i vår kommun. De är ett gott föredöme och visar på den uppfinningsrikedom och företagaranda som finns i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).

– De har funnits i många år och fortsätter hela tiden att utveckla produkten och marknaden och bidrar på så sätt till en ökad sysselsättning och tillväxt i vår kommun, vilket vi är glada för, säger Osby kommuns tillväxtchef Carl-Johan Löwenberg.

Innovationspriset, som instiftats av Krinova, belönar innovativt företagande och idéer som visar hur nya möjligheter och kreativa lösningar kan omsättas i praktiken. Priset inriktas på idéer med hög innovationsnivå, kommersiell potential och hållbart företagande.

För mer information, kontakta:
Truls Bretz, ansvarig Innovationsarenan, Krinova Incubator & Science Park, truls@krinova.se, 0738-53 24 01
Carl-Johan Löwenberg, tillväxtchef Osby kommun, carl-johan.lowenberg@osby.se, 0479-52 83 26
Elisabeth Karlsson Bergman, Hypro AB, elisabeth@hypro.se, 0479-220 59

Bild