Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Teknikcafé för 60+ i Killeberg

Under några onsdagar har Emma Andersson och Isabell Ragnarsson som går omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan i Osby haft teknikcafé för äldre på biblioteket i Killeberg. De har gått igenom grunderna för användandet av mobil och surfplattor för att hjälpa äldre att komma in mer i hur tekniken fungerar och lära sig att självständigt använda den.

Teknikcaféet är en del av ett projekt hösten 2019 mellan ABF Skåne Nordost, PRO Osby och Osby kommun att skapa mötesplatser för 60+. Just teknikcaféet är ett fantastiskt sätt för ungdomar och äldre att mötas och lära sig och se varandras olika situationer.

Tekniken på mobil och läsplattan har kommit med hast för många äldre och det är svårt att hinna med i denna utveckling som idag mer eller mindre kräver att man kan grunderna på dator och mobil.

Då har vi ju de fantastiska ungdomarna som är födda in i teknikens värld som kan stötta och lära sina kunskaper. Det är fantastiskt roligt att Isabell och Emma håller i denna studiecirkel, säger Anna Johansson på ABF Skåne Nordost.

Vi bad tjejerna skriva ner sina tankar om projektet.

”Vi heter Emma Andersson och Isabell Ragnarsson och går sista året på vård och omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan. Som gymnasiearbete har vi valt att göra ett teknikcafé. Där hjälper vi de äldre och har genomgång om hur tekniken fungerar och hjälper dem med deras frågor.

Vi valde att ha ett teknikcafé eftersom vi vill hjälpa äldre att komma in mer i tekniken, vi förstår att det kan vara svårt att förstå tekniken och vill hjälpa på det sätt vi kan. 

Idén fick vi när vi var på studiebesök i Knislinge där de hade ett liknande koncept. Vi tyckte att det var en jättebra idé för att förhindra utanförskap hos äldre, och bestämde oss då för att göra det själva. 

Under fyra onsdagskvällar har vi träffats på biblioteket i Killeberg. Det har varit ungefär 12 deltagare vid varje tillfälle. Utbildning för de äldre har omfattat både Apple och Android-mobiler samt surfplattor.

Det har varit jättekul att få träffa alla och få hjälpa till så mycket vi kan med att svara på frågor, och även lära ut lite. Vi är också glada för den hjälp vi fått av Anna Johansson på ABF Skåne Nordost och Marina Nilsson som arbetare som aktivitetssamordnare på hälsa och välfärdsförvaltningen i Osby kommun.”

två ungdomar hjälper en äldre kvinna att lära sig mer om teknik

Emma och Isabell visar hur tekniken fungerar