Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Tillsyn på natten som inte stör

Tekniken och de digitala möjligheterna utvecklas ständigt i alla delar av samhället. Under året har Soldalen i Lönsboda fått möjlighet att prova på en ny teknik för tillsyn av vårdtagare nattid, med positivt resultat. Syftet är helt enkelt att inte störa nattsömnen.

Inom till exempel hälso- och sjukvården finns idag många hjälpmedel som gör livet bättre för de som behöver. Vård- och omsorgsboendet Soldalen har idag fem kameror som tillåter tillsyn nattetid utan att bli störd. Självklart kan vårdtagaren också välja att kombinera, ha några besök av en person och kanske ett besök via kameran.


Hur fungerar nattillsyn via kamera?
– Istället för att en person kommer hem till vårdtagaren för att se hur det är så sätts en kamera igång vid de tider som man kommit överens om, berättar enhetschef Ellinor Johansson. Personalen får upp en kort livesändning i mobilen och kan snabbt avgöra om den boende sover i sin säng eller om personal bör gå in i lägenheten för en fysisk tillsyn. Livesändningen som syns i telefonen sparas inte, något som känns extra viktigt för vårdtagarnas integritet.


Syftet med tillsynen via kamera är att inte störa nattsömnen. Genom att använda kameran så väcks varken brukare eller sambo av att omsorgens personal kommer på besök och tänder lampan. Att låta någon sova ostört en hel natt kan även minska oro och trötthet dagtid hos vårdtagarna med till exempel demenssjukdomar.
– De som testat är överlag nöjda, både vårdtagare, närstående och personal. Det
finns stora fördelar men det väcker samtidigt oro hos en del att vara övervakad,
och det får man ha respekt för.
– Ostörd nattsömn är viktigt för våra vårdtagares välmående och livskvalitet och
framöver kommer användningen av kameror att utvecklas och implementeras i
fler boenden. Viktigt att minnas är att insatsen sker alltid med vårdtagarens och
anhörigas samtycke, avslutar områdeschef Andriette Näslund.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Tillsyn nattetid med hjälp av kamera