Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osbylärare diplomerad skolambassadör för EU

I fredags diplomerades 59 lärare till Skolambassadörer för EU. Lärarna kommer från 40 olika kommuner, från Trelleborg i söder till Haparanda i norr. Från Osby kommun deltog Katrin Rongby, som till vardags arbetar på Ekbackeskolan.

Under året har deltagarna genomfört ett gediget utbildningsprogram både i Stockholm och på plats i Europaparlamentet och EU-kommissionen i Bryssel. En Skolambassadör för EU inspirerar och stöttar kollegor på skolan i arbetet med att undervisa om EU och Europa.

Diplomering och panelsamtal med europaparlamentariker

På plats för att dela ut diplomen fanns Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, och Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige. Diplomeringen var en del av det sista tredagarsprogram som lärarna tillsammans genomförde. På programmet stod bland annat ett panelsamtal med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (Mp) och Jessica Stegrud (SD). Man fick också veta mer om aktuella frågor i EU just nu, hur parlamentet ser ut efter valet och sist men inte minst vad som händer med Brexit.

– Det har varit en fantastiskt givande utbildning och jag har förstått hur viktigt det är att jobba med Europakunskap och EU i skolan på många sätt. Jag har fått många idéer av andra ambassadörer kring vad vi skulle kunna göra mer av på Ekbackeskolan i Osby. Samtidigt får har jag fått bekräftat att vi gör många bra saker och att våra elever får med sig bra erfarenheter genom möjligheterna att jobba och studera i andra länder, säger Katrin Rongby.

Arbetet på Ekbackeskolan fortsätter

Katrin Rongby har, tillsammans med Ekbackeskolans skolledning och kollegor, arbetat med att ta fram en aktivitetsplan för arbetet med EU de kommande två åren. Fokuset ligger på att fortsätta driva och söka nya Erasmus+ projekt för att elever, personal och handledare även fortsättningsvis kan åka på arbetsplatsförlagd utbildning och jobbskuggning utomlands.

– Just nu är några av Ekbackeskolans elever i Valencia och en lärare samt två handledare från vård och omsorg har denna veckan åkt till Glasgow, avslutar Katrin Rongby.

Du kan följa Ekbackens arbete på Instagram @ekbackeskolanapl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Är du lärare och nyfiken på utbildningen till skolambassadör för EU? Läs mer och ansök via länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Osby kommuns skolambassadör för EU, Catrin Rongby.

Osby kommuns skolambassadör för EU, Catrin Rongby.

Diplom skolambassadör för EU

Diplomering fredag den 18 oktober 2019