Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Har du det som behövs för att klara dig och din familj på egen hand under några dagar? Vad gör du om elen försvinner, snö och vindfällda träd blockerar vägarna eller ett skyfall har översvämmat kvarteret? Under 6-12 maj pågår Krisberedskapsveckan, en nationell kampanjvecka med syfte att väcka tankar om den egna beredskapen för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

- Vi vill uppmana våra invånare att fundera över hur man tillgodoser behovet av mat, vatten, värme och kommunikation om viktiga samhällsfunktioner som el-, vatten- och telekommunikationer slutat fungera. Det är kunskap som man behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, vilket även stärker kommunens samlade krisberedskap, säger kommunens säkerhets- och beredskapssamordnare Jens Blomstrand.

Förbered dig

Vid en samhällskris måste resurserna prioriteras för de mest utsatta. Andra behöver klara sig själva en tid. Därför är det bra att ha tänkt igenom en del saker i förväg. Har du till exempel mat hemma som kan förvaras i rumstemperatur och kanske ätas utan uppvärmning? Och hur lyssnar du på radio om du varken har el eller extrabatterier?

Exempel på saker att ha hemma:

  • ficklampa med extra batterier
  • husapotek med det viktigaste för dig och din familj
  • mat som klara förvaring utan kylskåp och frys
  • kontanter
  • extra batteri eller powerbank till mobiltelefon
  • dunkar som är avsedda till att att förvara vatten i.

Här hittar du en checklista med fler saker som är bra att ha hemma. Skriv ut och checka av!PDF

Hemberedskap med Heidi Andersson

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är initiativtagare till Krisberedskapsveckan. De har tagit fram informationsfilmer där Heidi Andersson ger användbara tips för att du ska ha en god beredskap om en kris inträffar.


Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild

Foto: Thomas Henrikson, MSB