Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Invigning till bygget av ny förskola i Lönsboda

Bygget av den nya förskolan i Lönsboda är i full gång. På tisdagen den 13 november var barn, personal och politiker inbjudna till korvgrillning och fika med kaffe, saft och bullar. Barnen fick prova på att sitta i en av byggarbetarnas grävmaskiner och de fick testa att spika och skruva.

- Vi hoppade över det klassiska spadtaget vid invigningar och bjöd istället in till korvgrillning och aktiviteter för barnen, säger Jessica Wänni från Skanska.

På andra sidan gatan pågick arbetet med att bygga den nya förskolan. Mitt på byggområdet höll en borrigg på att borra de 6 hål, på vardera uppåt 300 meter, som ska bli energikälla till förskolans värmeanläggning.

- Det blir en geoanläggning där vi hämtar både värme och kyla från berggrunden. Detta ska i sin tur ge ett skönt inomhusklimat till förskolans barn och anställda. Vi kommer dessutom få mycket lägre uppvärmningskostnader än vi har i nuvarande lokaler, berättar Anders Edwall, fastighetschef på Osby kommun.

Förskolan beräknas vara färdig sommaren 2020. Den kommer att rymma 8 avdelningar med 16-20 förskolebarn på varje avdelning.

- I början av nästa år kommer även en ny förskola i Osby börja byggas. Förskolan kommer att rymma 10 avdelningar. Dessa båda projekt kommer att drivas parallellt, berättar Jan Dahlstedt, projektledare från Osby kommun.

Bild