Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Inspirationsföreläsning om hälsa och att leva här och nu

Den 16 oktober bjöd Nordöstra Skånes Vård- och omsorgscollege, som Osby kommun är en del av, in till inspirationsföreläsningar på Linnéskolan i Hässleholm. Föreläsningarna handlade om hälsa och hur man kan få en större närvaro i det liv man lever här och nu.

Personal, lärare och elever inom vård och omsorg hade bjudits in och under eftermiddagen fick cirka 200 besökare lyssna på inspirerande föreläsningar. På kvällen fick ytterligare cirka 100 besökare ta del av samma evenemang.

Först ut var Johanna Bergman. Johanna pratade om behovet av att röra på sig, något som vi är skapta för att göra. Hon uppmanade till att tänka funktion framför design när det gäller träning, det vill säga att röra på sig för att hålla sig frisk och inte i första hand för sitt yttre.

- Vår hjärna är ofta överbelastad och kroppen underbelastad, berättade Johanna. Men hjärna och kropp håller ihop. Det är viktigt att vara uppmärksam och lyssna på kroppens signaler. Kroppen brukar ge signaler när inte allt står rätt till och då är det viktigt att göra något åt det.

Efter Johannas föreläsning utsågs under eftermiddagen Anette Lindberg från Östra Göinge kommun till en av årets handledare inom Skåne Nordost. Under kvällens evenemang utsågs Mona Persson från Osby kommun som den andra pristagaren som årets handledare.

Efter en paus med frukt och vatten var det dags för eftermiddagens andra föreläsning.

Sonia Elvstål var med om en svår MC-olycka 2009. Hon berättade sin historia om en lång och smärtsam väg genom operationer och rehabilitering. Sonia fick amputera ena benet strax under knäet. En av de största farhågorna var att inte kunna dansa igen, något som alltid har varit en stor och viktig del i Sonias liv. Detta var något som gav Sonia drivkraft. Hon satte upp mål att kunna dansa igen, vilket motiverade henne och fick henne att kämpa sig igenom allt det svåra. Från det svåra och jobbiga växte något nytt och positivt fram.

- Livet efter olyckan är både rikare och aktivare än innan olyckan, berättar Sonia.

Att lyssna på sig själv och göra det man vill i livet är något Sonia vill inspirera oss till - och att sätta upp mål är en viktig del för att uppnå detta. Det är viktigt att leva här och nu för man vet aldrig hur morgondagen ser ut.

- Idag är jag ett ben kortare men ett helt liv rikare. Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv och jag har haft grymt kul på vägen tillbaka till livet och till dansen. Jag är en bättre mamma, vän och människa än före olyckan, säger Sonia glatt.

Bild

Arrangör:

Nordöstra Skånes Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en förening som Osby kommun är med i för samarbete mellan arbetsliv, utbildning, och facklig organisation inom vård och omsorg samt funktionsnedsättningsområdet. Även Arbetsförmedlingen är med i samarbetet. Syftet med Vård- och omsorgscollege är att det ska leda till höjd kvalitet och status på arbete och utbildning.