Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Sommarhälsning från kommundirektör Petra Gummeson

Nu är vi äntligen i semestertider med möjlighet till välförtjänt avkoppling med sol, bad och annat. När jag ska summera första halvan av 2018 har det hänt väldigt mycket i kommunen.

Vi har flyttat tillbaka till det nyrenoverade kommunhuset och senare i sommar står även delarna av Borgen, som också rustas upp och vi flyttar in i, klara. Vi har fått en ny fastighetsorganisation, ny HR-chef och ny ekonomiorganisation med ny ekonomichef.

Under våren har det också beslutats om ny politisk organisation, som börjar gälla från och med den 1 januari 2019. Det blir också en ny förvaltningsorganisation från och med 2019 och med den en del nya tjänster. Till exempel folkhälsostrateg och tillväxtchef. Och på tal om chefer, så har vi under 2018 något vi kallar chefens år, som innebär särskilda satsningar på och för våra chefer och ledarskapet.

Under våren visade ekonomiska prognoser att Osby kommun riskerar ett underskott på omkring 36 miljoner för 2018, om inget görs. Därför inleddes ett arbete med åtgärder för att, främst minska personalkostnaderna med omkring 20 miljoner kronor, för att få budget 2018 i balans. Ytterligare utredningar och åtgärder för besparingar har sedan dess fortsatt.

Ja, det händer mycket med bland annat ny organisation och besparingar, som kan skapa viss oro och otrygghet. Det har jag full förståelse och respekt för. Men det är också lika viktigt att betona i sammanhanget; Osby kommun fortsätter ändå med stora satsningar. Till exempel byggnationer av nya förskolor i Osby och Lönsboda, LSS-boenden, Osby industripark och Naturbruksområdet, IT-bolagisering och mycket mer.

Dessutom fortsätter vi satsa på att utveckla och förbättra samarbetet med näringslivet. Allt för ett så bra och starkt företagsklimat som möjligt och för att vända den negativa trenden i Svenskt Näringslivs ranking.

Men nu först är det välförtjänt ledighet som gäller. Så passa på och njut och koppla av. Jag vill rikta ett stort och innerligt tack för gott arbete till alla medarbetare, fackliga representanter och våra politiker.

Önskar även alla medborgare i Osby kommun en riktigt skön sommar. När man bara vill koppla av och det inte är sol och bad som gäller, vill jag tipsa om Badhotellet, sommar med Ernst, sommarpratarna i P1 eller mycket bokläsning. I Idas sommarvisa sjungs det ju om att benen blir fulla med spring. Men vad är det för problem egentligen med att också bara sitta lite still och vila lite på semestern?

Petra Gummeson
Kommundirektör, Osby kommun

Bild