Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Algblomningen i Osbysjön ligger på en normal nivå igen

Vid vår senaste provtagning onsdagen den 13/6 kunde vi konstatera att algblomningen i Osbysjön avtagit och nu ligger på en normal nivå. Detta medför att vi återigen lugnt kan svalka oss i denna vackra badsjö.

Tidigare information:

Osby kommun avråder från bad i Osbysjön

Just nu avråder Osby kommun alla från att bada i Osbysjön på grund algblomning som kan ge olika typer av besvär. Den senaste tidens varma väder gör att blågröna alger blommar i Osbysjön. Algen kan producera gifter som kan framkalla besvär hos framförallt barn och hundar. Informationen kommer att uppdateras fortlöpande.

Den senaste tidens varma väder gör att blågröna algen cyanobakterien Anabaena lemmermannii blommar i Osbysjön. Denna alg kan producera både nervgiftet anatoxin-a och levergiftet microcystin som ger olika typer av besvär särskilt hos barn och hundar. Andra symtom hos badande är också utslag på kroppen som kan vara badklåda orsakat av fågelparasiten Cercarial dermatitis som utvecklas vid samma temperatur.

På grund av den tidiga algblomningen i Osbysjön tidigareläggs provtagningar vid alla kommunens badplatser. Proverna ska utökas till att även gälla cyanobakterier och näringsstatus då man vet att ett samband finns mellan näring och algblomning. Samtidigt jobbar kommunen vidare med ett eget Leaderprojekt där man vill öka förståelsen för belastningen av våra sjöar. Projektet är ett internationellt nätverk av professionella aktörer i samarbete.

Fakta om farliga alger

Anabaena lemmermannii är en typ av blågrön alg som är mycket vanlig och finns i de flesta svenska sjöar. Algen hör till den typ som kan alstra starka lever- och nervgifter.

Många larm om giftalger gäller just Anabaena lemmermannii, som kan bli extremt giftig då den blommar. Algen flyter på ytan och koncentreras ofta till stränderna då den blommar. Den är lika giftig då den blommar som då den håller på att brytas ner och förintas.

Blomningen kan vara både kraftig och långvarig. Symptom är bland annat huvudvärk, irritation i ögon och halsen, feber, kräkningar och diarré. Även farliga bakterier har hittats i algerna. Barn och hundar är mest utsatta.

Badklåda

På sommaren kan vattnet vid badstränderna innehålla fågelparasiter som är så små att de inte syns. När du badar kan de borra sig in i huden någon millimeter innan de dör, vilket ger en ofarlig reaktion med kliande utslag. Badklåda förekommer oftare efter bad i insjöar än i havet. Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler fågelparasiter. De kliande utslagen kan påminna om myggbett och komma inom några timmar och upp till två dygn efter bad. Klådan går över av sig själv, oftast inom en vecka. Besvären kan bli värre för varje gång du får badklåda.

Du kan själv lindra klådan med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam som finns på apotek. För att försöka undvika badklåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga med en handduk efter badet. Badklåda smittar inte mellan människor, men kan vara obehaglig. Det är bra att undvika att bada i vatten som misstänks innehålla fågelparasiter. (Fakta 1177)

Bild