Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Imponerande företagsamhet på landsbygden

Det sjuder av innovativt entreprenörskap på landsbygden i Osby kommun! På flera håll runt om i kommunen har det startats små företag med personer som har en stark drivkraft och som vill erbjuda och utveckla väldigt speciella och uppskattade verksamheter.

Under vecka 49 har kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S), oppositionsråd Niklas Larsson (C) och några tjänstemän från Osby kommun, gjort fortsatta företagsbesök i kommunen. Temat för den här veckans besök var småskalig företagsamhet på landsbygden med fokus på naturnära upplevelser och framgångsrikt koncept på genuint hembakat. Syftet med företagsbesöken, som genomförs regelbundet sedan hösten 2015, är att lära mer om företagares verksamheter och förutsättningar i Osby kommun.

Bageri och café i Loshult

Veckans första besök var på Casa Bartke i Loshult. Här visade Salli Partanen och Raphael Bartke upp och berättade om sin verksamhet, som har fokus på brödbak. Och då handlar det framförallt om surdegsbröd med riktigt gamla anor. Förutom bröd produceras även honung, äppelmust och kakor. Just nu finns verksamheten i boningshuset precis intill kyrkan i Loshult. Men paret är på gång med att utveckla och expandera. De har köpt den gamla handelsboden i Loshult som nu rustas upp för att till våren 2018 inrymma bageri, café och längre fram även konferens. Dock betonar Salli och Raphael att de vill och kommer att behålla småskaligheten och satsa mycket på hemkänsla.

De berättar att det är mycket tack vare bra hjälp från kommunen som de kunnat komma i gång och nu satsa mer verksamheten. Det handlar då framförallt om hjälp med tillståndsfrågor.

Offoradbanan i Holma

Nästa företagsbesök var på offroadbanan i Holma strax utanför Osby där Jonas Ingesson tog emot. Förutom terrängbilskörning finns här möjlighet till 5-kamp med exempelvis pilbågeskytte, kasta yxa, åka linbana och blåsa blåsrör. Mat och dryck erbjuds också. Även Jonas är i full gång med att expandera sin verksamhet. Han bygger ut för att framöver kunna inhysa konferens och verkstad och har nyligen köpt mer mark för bland annat utökade banor för offroadkörning och andra aktiviteter. Efterfrågan blir större och större och det är framförallt företag och kompisgäng som kommer hit för att få naturnära och häftiga upplevelser tillsammans.

- Jag kan göra de här satsningarna mycket tack vare de fina förutsättningar som finns där jag bor. Det har dessutom löst sig mycket bra i kontakterna med kommunen när det gäller tillstånd och råd, berättar Jonas.

Betydelsefullt för hela kommunen

Kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S) och oppositionsråd Niklas Larsson (C) var mycket imponerade av den drivkraft och framåtanda som finns hos företagare så här ute på landsbygden.

- Det är väldigt inspirerande och intressant att se hur de tar vara på och utvecklar sina idéer, säger Niklas Larsson.

- Denna hängivenhet och innovativa entreprenörskap ute på landsbygden är härligt att se och betyder mycket för hela Osby kommun, säger Marika Bjerstedt Hansen.