Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby kommun bäst i länet på tillgänglighetsarbete

Osby kommun rankas som länets främsta kommun, och på plats sju i hela landet, för sitt arbete med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Det framgår i Humanas Tillgänglighetsbarometer 2017, som offentliggjordes den 24 maj.

Osby kommun beröms för att den erbjuder unga med funktionsnedsättning sommarjobb, men har inte nyligen utvärderat tillgänglighetsarbetet utifrån uppsatta mål.

- Alla kommuner har en möjlighet att förbättra tillvaron för personer med funktionsnedsättning. Osby får höga poäng i undersökningen och ska känna sig stolta, men inte nöjda. Vi hoppas att de och alla andra kommuner fortsätter arbeta i samma anda, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på företaget Humana som står bakom undersökningen.

Glädjande men kan bli bättre

Margot Malmqvist (S) är ordförande i Rådet för funktionshindrade i Osby kommun och hon är väldigt glad över att Osby rankas så högt när det gäller tillgänglighet för funtionsnedsatta. Men samtidigt menar hon att det fortfarande finns saker som kan bli bättre.
- Det är väldigt glädjande att vi även i år ligger först i Skåne. Kommunen har ett stort ansvar att tänka på tillgängligheten i sina lokaler, men vi har ju sett att även affärsinnehavare idag tar sitt ansvar. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Till exempel är beläggningar på trottoarer och gator återkommande bekymmer för personer med olika funktionsnedsättningar, säger Margot Malmqvist.

Humanas Tillgänglighetsbarometer bygger på en kartläggning av hur landets kommuner arbetar med tillgänglighet och det är åttonde året i rad som den här undersökningen görs. 235 av 290 kommuner har deltagit iTillgänglighetsbarometern 2017 genom att svara på frågor om sitt övergripande tillgänglighetsarbete, men även hur tillgängligheten ser ut exempelvis på idrottsanläggningar eller kommunens webbsajt. 197 kommuner har svarat på tillräckligt många frågor för att rankas. Rankingen toppas av Halmstad, Gävle och Knivsta.

Bild