Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Yrkeshögskoleutbildning för svetsare till Osby

Onsdagen den 8 februari blev det klart att Ekbackeskolan i Osby får tillbaka yrkeshögskoleutbildning för svetsare. Myndigheten för yrkeshögskolan har godkänt Ekbackeskolans ansökan att få driva utbildningen “certifierad svetsare med kvalificerad kompetens”. Utbildningen drar i gång höstterminen 2017.

Ekbackeskolan i Osby har tidigare genom åren haft yrkeshögskoleutbildning inom svetsning. Men sedan september 2016 har man inte haft det. Men nu har Myndigheten för yrkeshögskolan (Yh-myndigheten) gett klartecken för en ny YH-utbildning på Ekbackeskolan. Det är den ettåriga utbildningen ”certifierad svetsare med kvalificerad kompetens”.

- Ett mycket glädjande besked. Det här innebär att vi befäster vår status som ledande utbildare inom svets, säger Roger Johansson, förvaltningschef på Utbildning och arbete på Osby kommun.

Skräddarsydd praktik

Den nya yrkeshögskoleutbildningen inom svets på Ekbackeskolan kommer att ha en inbyggd valmöjlighet där företag tillsammans med skolan skräddarsyr den 4 veckor långa praktikperioden. Och bland de företag man samarbetar med här finns bland annat ubåtstillverkaren Kockums.

- Det här är en fjäder i hatten för oss och tack vare denna utbildningen kan vi behålla vår höga nivå, säger Klas Lundström, rektor för vuxenenheten på Ekbackeskolan.

Sveriges bästa svetsutbildare

Svetsutbildningarna på Ekbackeskolan i Osby har av branschen länge ansetts vara en av de bästa i Sverige. De senaste åren har flera ungdomar från Ekbackeskolan vunnit SM-tävlingar i svets. Klas Lundström framhåller att det är mycket tack vare det lokala näringslivet. De bidrar med material, praktikplatser och råd.

För att söka till yrkeshögskoleutbildningen ”certifierad svetsare med kvalificerad kompetens” på Ekbackeskolan måste man ha gått ut gymnasiet. Det kommer att finnas 12 platser till utbildningen som startar till hösten 2017. Ansökningstid blir senare i vår.

Bild