Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

2017-01-23

Äldreomsorg med guldkant

Temakvällar, vardagslyx, underhållning och god mat och dryck. Ja, så ser vardagen ut för många av de äldre på Osby kommuns äldreboenden. Detta mycket tack vare den så kallade Äldresatsningen och inte minst, mycket engagerad personal.

För att höja kvaliteten för både personal och boende än mer, brukar man på Rönnebackens äldreboende i Osby med jämna mellanrum ordna lite olika aktiviteter och bjudningar utöver det som ryms inom den ordinarie verksamheten. Det kan handla om till exempel lite extra festliga och lyxiga måltider med findukning, underhållning och temakvällar. Äldreomsorgen i Osby kommun har för en tid sedan fått extra resurser och dessa har man valt att använda i ett unikt projekt - Äldresatsningen. Det innebär bland annat ökade aktiviteter för både boende och personal och lite guldkant i vardagen, med till exempel festliga måltider.

Enklare och roligare jobb

Personalen tycker också det är bra och trevligt med lite extrafriande, som även ger dem själva uppskattning.
- Att bjuda till och ordna med till exempel grillkvällar, internationellt mat-tema och olika aktiviteter, gör ju att både vi och de boende här lever upp och det bidrar till en god kvalitet och en mycket bra arbetsplats. Man är och blir stolt över att jobba på en arbetsplats som gör detta möjligt, säger Anneli Svensson och Samira Claesson på Rönnebacken.

Ökat välbefinnande

Man försöker bidra med lite mer hemkänsla för vårdtagarna genom att göra precis som man skulle göra hemma inför till exempel en helg och ibland bjuder man in till underhållning med sång, musik och skådespel.
- Vi vill ge mer livskvalitet och det blir lite guldkant i vardagen för både oss i personalen och vårdtagarna. Det gör ju också vårt jobb enklare och än roligare när vi ser hur vårdtagarnas lever upp och deras välbefinnande ökar, förklarar Anneli Svensson.

Stor gemenskap

Äldresatsningen bidrar även till mycket bra gemenskap, både bland personalen och mellan personal och vårdtagare.
- Det är festligt och bidrar mycket till trivseln. Alla i personalen är så rara. De brukar ordna så fint och jag sätter stort värde på det, berättar Lennart Henningsson, som själv brukar bjuda på lite underhållning när det är dags för vardagslyx.

Vårdtagaren Elsa Person gillar när det bjuds på plockmat och uppskattar trivseln.
- Det är på en lagom nivå tycker jag. Det behöver inte vara överdådigt för att det ska vara lite extra.

Bild