Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Decembermys på Osby bibliotek

Fredagen den 9 december håller biblioteket i Osby öppet 17-21 i berättandets och pysslets tecken. För tredje året arrangerar biblioteket i Osby en kväll med pepparkaksbak, pyssel, hantverk och berättande för barn och vuxna.

Sagor för barn mellan 3 och 5 år berättas klockan 17.30 och Per Gustavsson kommer och berättar julberättelser för hela familjen klockan 18. Klockan 19.30 berättar han barnförbjudna berättelser för vuxna.

Prova på stickning och grannlåtsbroderi. Gå en tipsrunda eller besök rimstugan. Få julläsningstips, pyssla och baka. Vi bjuder på pepparkakor och glögg. Allt är gratis.

Gammaldags julfirande

Per Gustavsson berättar att han i många år har jag berättat både för barn och vuxna om julfirandet i det gamla bondesamhället.
- Jag dukar ett gammaldags julbord med julhögar, äpplaljusstake, grötfat och ölstånka. I taket hänger svinborstkronan och på väggen bonaden med de tre vise männen. Jag visar spiklyktan som kvinnorna gömde under kjolen vid julottan för att inte frysa. Jag berättar sagor och sägner utifrån föremålen. Om pojken som åt upp trollens julkorv, trollen som ville smaka på julölet, den flitige gårdstomten som tycker om smör i gröten och allt märkligt som händer på julnatten.

Bild