Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Succé för Euroando i kommunen

Det stora vandringseventet Eurorando blev en succé. Omkring 3000 besökare från 9 olika länder utforskade under en vecka i mitten av september de delar av Skåneleden som går genom Osby kommun. Eurorando har satt Osby kommun än mer på kartan för framtida nya besökare och nu ska vandring i kommunen vidareutvecklas.

Mellan den 10 och 17 september i år hölls Europas största vandringsfest, Eurorando i Skåne. I Osby kommun ingick två vandringsetapper. Nu har Marie Wetterqvist, turismstrateg i Osby kommun, gjort en summering av hur det gick och kan även se de framtida fördelarna av eventet.

- På det stora hela måste man ändå säga att det blev en succé. Inte minst vädermässigt men även hur besökarna upplevde Osby kommun och vårt värdskap har fått mycket beröm.

Även om det inte kom så många som man hade räknat med så ses ändå de cirka 3000 besökarna från 9 olika länder som en mycket bra siffra.

- Man måste ha med sig att Skåne traditionellt sett inte marknadsförs som ett landskap med mycket vandring, som till exempel fjällen. Detta är något man under en period arbetat med att försöka förändra, förklarar Marie Wetterqvist.

Det besökarna i Osby kommun mest tryckte på och som uppskattades mycket, var bland annat den unika naturen med mer backig terräng och riktig urskog. Man tyckte också det fanns väldigt mycket sevärdheter och intressanta kringaktiviteter vid sidan om själva vandringen. Många av besökarna sa att man gärna kommer hit igen och ska sprida sina intryck av och från Osby kommun vidare hemma. Dessutom har Osby kommun fått väldigt goda omdömen för sitt värdskap under Eurorando.
- Våra vandringsvärdar har fått väldigt fina lovord för sin värdefulla kunskap, kompetens, bemötande och service och det speglar ju Osby kommun på ett positivt sätt, berättar Marie Wetterqvist.

Hon vill själv lyfta fram vandringsvärdarna engagemang både före, under och efter Eurorando.Nu vill vi hålla fast vid och fortsätta göra mer bra utifrån detta. Därför kommer Osby kommun nu tillsammans med vandringsvärdarna jobba med att hitta nya former för vandring och vandringsevent i framtiden i kommunen.

Bild