Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Här går startskottet för nya kommunhuset i Osby

Nu har om- och tillbyggnaden av kommunhuset på Västra Storgatan 35 i Osby påbörjats. Eftersom projektet även innebär rivning av och i befintlig fastighet blev det symboliska första spadtaget i stället ett släggslag.

Det var i våras som ett enigt kommunfullmäktige tog det slutliga beslutet om en om- och tillbyggnad av kommunhuset. Det innebär att den nödvändiga saneringen av PCB nu genomförs och förutom uppfyllda arbetsmiljökrav, byggs ett kommunhus som är tillgängligt och långsiktigt hållbart. Skanska är totalentreprenör och olika lokala företag kommer att medverka vid olika delar av byggprojektet.

Bygget av Osbys ”nya” kommunhus påbörjades under vecka 38. Vid den officiella byggstarten, som var tisdagen den 20 september, medverkade

  • kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S)
  • oppositionsråd Niklas Larsson (C)
  • kommunchef Petra Gummeson
  • Markus Hammarström, driftchef på Skanska.

Eftersom om- och tillbyggnaden också innebär viss rivning av och i befintlig fastighet, blev det symboliska första spadtaget i stället ett släggslag. Här hjälptes kommunalråd, oppositionsråd och kommunchef åt med att börja riva en innervägg.

- Det som är viktigt är att vi i samband med detta får bort den PCB som finns i fönstren. Tillgängligheten ökar och medarbetarna på kommunhuset får en bra arbetsmiljö, sa Niklas Larsson.

Marika Bjerstedt Hansen lyfte fram nyttan med renoveringen.

- Ett nytt, modernt och ändamålsenligt kommunhus innebär inte bara många och stora fördelar för de som jobbar i kommunhuset. Även besökare och alla som bor och verkar i Osby kommun får nytta av detta.

Kommunchef Petra Gummeson gav en återblick om hur frågan om kommunhuset stötts och blötts under flera år och det behov av och även förväntan på renovering, som finns.

- Därför känns det oerhört bra att det nu blir verklighet och att bygget satts i gång nu, sa Petra Gummeson.

Osby ”nya” kommunhus beräknas stå klart under våren 2018.

Bild