Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Lyckade OS-dagar på Lindhem i Osby

Slalombana med rollator, pilkastning och basket. Ja, ute i äldreboendet Lindhems trädgård i Osby råder det under några dagar i vecka 36 intensiv aktivitet för både boende och personal inom äldreomsorgen i Osby. Det handlar om ett OS-tema, som är ett led i Osby kommuns satsning på mer fysisk aktivitet för både boende och personal på kommunens äldreboenden.

Christina Olsson, som bor på ett trygghetsboende, tyckte när hon först fick höra talas om OS-temat att det verkade lite tramsigt. Men hon ändrade ganska snabbt uppfattning.
- Jag ville i alla fall komma ut och se vad det var och genast kom tävlingsinstinkterna fram. Så jag har provat på alla grenar, några av dem flera gånger dessutom och det har gått mycket bra med goda resultat, berätta Christina inte så lite nöjt.

Bra och roligt initiativ

En bit bort står Siv Evander, som bor på Lindhem och kastar bollar mot en basketkorg. I princip varje boll hamnar pricksäkert i korgen.
- Jag spelade en hel del basket och även andra bollsporter när jag var yngre, säger hon. Siv tycker initiativet med OS-temat på Lindhem är mycket bra och roligt, både för de äldre och för personalen.
- Jag tycker man ska röra på sig och vara ute. Det gör alla gott och är dessutom väldigt trevligt, menar hon.

Boende och personal mer aktiva

Och det är hela tanken också. För att göra de boende på Osby kommuns äldreboenden mer aktiva och därmed även öka deras fysiska och mentala välbefinnande, har kommunens äldreomsorg inlett en satsning på mer fysisk aktivitet. För att samtidigt passa på att göra någonting roligt kommer de fysiska aktiviteterna ibland att göras utifrån olika teman. Som till exempel OS-temat. OS- veckan blir som en kickoff för det fortsatta arbetet och mer fokus på fysisk aktivitet i vardagen, både för de äldre och de anställda.

- Det här är jättebra och ger oss alla en anledning att komma ut. Det är roligt att göra något annorlunda som bryter vardagen. Det det ökar välbefinnandet, menar Ingela Gunnarsson, som jobbar på Spången. Hon har just satt sig för att hämta andan efter att ha skjutit på rullstolar längs en markerad bana i Lindhems trädgård.

Regina Bendz, enhetschef på Lindhem, håller med och säger att hon bara fått positiva reaktioner och märkt hur roligt alla har. Dessutom har man bjudit in andra av kommunens verksamheter.

- Vi har förskoleklasser som både varit här och som ska komma hit och det är härligt att se barnen och de äldre göra någonting tillsammans. Det funkar hur bra som helst, säger Regina Bendz.

Regina Bendz vill också lyfta fram och passa på att tacka "OS-generalerna" Isabella Gunnarsson, Malin Pamp och Maria Claesson, som gjorde satsningen på OS-temat möjlig.

Bild