Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby satsar på kringaktiviteter under Euroando

Europas största vandringsfest, Eurorando, som kommer till Skåne och även Osby kommun i september innehåller inte bara vandring i vacker och dramatisk natur. I Osby kommun satsar man också på kringarrangemang där besökarna får möjlighet att ta del av sådant som är unikt för Osby kommun.

Eurorando är ett vandringsevenemang som hålls i hela Skåne mellan den 10 och 17 september. I Osby kommun vill man även passa på att låta vandrarna, besökare och även kommunens egna invånare, ta del av annat som också är väl förknippat med kommunen. Som till exempel Svarta Bergen och Agnes gårdsmejeri och Lill-Stinas Café i utanför Lönsboda.

Det gamla och genuina

Vid Agnes gårdsmejeri och Lill-Stinas Café i Strönhult utanför Lönsboda kommer en liten drängstuga finnas tillgänglig för uthyrning. Den sägs vara den äldsta i socknen och är från 1600-talet. Här finns även möjlighet till fika och så förstås att ta del av den vackra lugna miljön som påminner om svunna tider, titta på fjällkorna och alla andra djur.
- Vi vill visa upp och bjuda på en miljö som är lite som det var förr. Vi tror på det gamla genuina och småskaligheten. Här kan vandrarna sitta ned och insupa lugnet, för att ha med sig det i hjärtat när man vandrar vidare, berättar Annelie Svensson, på Agnes gårdsmejeri.

Vildsvinsgrillning i Svarta Bergen

I Svarta Bergen vid Hägghult utanför Lönsboda kan besökarna ta del av den mer än 100-åriga stenindustrin som spelat en väsentlig roll i Örkeneds historia. Den 14-15 september blir det vildsvinsgrillning och smedjan hålls öppen där man kan prova på att smida och hugga i sten. Det blir även guidade turer och man kan se det aktiva brottet. I dag omnämns stenbrottet som världens största dagbrott för svart diabas, Även kvaliteten på diabasen tillhör världens främsta, vilket gjort den eftersökt för många användningsområden.
- Jag kallar diabasen det magiska svarta guldet. Det finns en speciell magi kring dessa stenar. Svarta Bergen är också en rofylld och plats med vackra vyer, berättar Marie S Arvidsson från föreningen Svarta Bergen.

Bild