Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Lyckat med rastvärd på Klockarskogsskolan

På Klockarskogsskolan har det från och med hösten 2015 funnits en rastvärd som har extra ansvar för att aktivera eleverna på rasterna. Rastvärden Marie Säfström upplever det själv som positivt och att många av eleverna väljer att vara med på de olika aktiviteterna.

Några elever tycker att man leker mer med de andra barnen än vad man kanske hade gjort annars.

- Marie är snäll och hjälpsam, säger en elev

Marie Säfström har märkt att flera av de barn som har svårt att aktivera sig själva ofta väljer att vara med på aktiviteterna. Många av barnen från andra kulturer, som kan ha svårt att komma in bland de andra eleverna, har också ofta valt att vara med. Detta är väldigt positivt för både den sociala och den språkliga utvecklingen.

- Ibland när vi är mitt inne i en lek och det kommer fler som vill vara med. Då stannar alla upp och förklarar för de nya hur leken går till. Det är aldrig något gnäll eller diskussioner om att man inte får vara med, berättar Marie.

De andra lärarna på skolan upplever också att konflikterna minskat men även att fler av de elever som har svårt att hitta på något, har mer att göra nu.
- Det räcker det att man plockar fram lite olika saker, säger Marie. Man behöver inte alltid styra upp lekarna. Det är ofta de enkla sakerna som lockar flest elever.

Bild