Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Stolta över att få visa upp Osby kommun under Eurorando

I år är vandringens år och mellan den mellan den 10 och 17 september arrangeras Europas största vandringsfest, Eurorando i Skåne. I Osby kommun finns två vandringsetapper med i Eurorando. Dessa går på största delen på Skåneleden.

Evenemanget väntas locka vandrare från inte bara Europa utan också andra delar av världen. För att vandrarna ska få en så bra och vistelse och upplevelse som möjligt kommer det att finnas lokala vandringsvärdar. Bengt och Sara Olsson är två av vandringsvärdarna i Osby kommun under Eurorando. De ska vara vandringsvärdar för sträckan Trollabadet - Klinten. Längs med denna sträcka ligger Strömsborgs ullspinneri och här kommer två representanter från Osby hembygdsförening att finnas på plats för att visa upp verksamheten under Eurorando.

Bengt och Sara är själva väldigt aktiva vandrare och har vandrat flera olika leder i olika länder men ändå känner de något speciellt för vandringssträckan mellan Trollabadet och Klinten. De har många personliga minnen och upplevelser härifrån.

- När vi fick veta att Eurorando skulle komma till Osby kommun ville vi engagera oss och hjälpa till och då blev vi vandringsvärdar. Jag ser mycket fram emot att få dela med oss av Osbys vackra natur. Osby har en stor och bra fördel för vandrare i och med att man från stationsområdet, där alla vandrare stiger av, direkt kan börja gå på en vandringsled, säger Bengt.

Som vandringsvärdar ska de finnas till hands och se till att besökarna får en bra vandring. De ska även hjälpa till med information, förebygga nedskräpning och visa var toaletter finns. Och om olyckan är framme ska de se till att skaffa hjälp. Däremot är det viktigt att betona att vandringsvärdarna inte ska fungera som guider.

Bengt och Sara Olsson ser mycket fram emot mötet med människor och likasinnade, som delar deras stora intresse för vandring.

- Jag känner en stor stolthet i att få vara med och visa upp den väldigt vackra natur som finns i Osby kommun. Förhoppningen är ju att besökarna sen också ska komma tillbaka och även ha spridit sina fina upplevelser härifrån till sina bekanta hemma. Det här ska bli jättekul, säger Sara.

Bild