Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Utvärderingsmöte om tjänsten "låna en svensk" på biblioteket i Osby

Torsdagen den 17 mars klockan 18 är alla intresserade välkomna till ett möte på biblioteket i Osby, där projektet Låna en svensk kommer att följas upp.

I januari började biblioteket i Osby låna ut svenskar till invandrare. Försöket är ett tremånaders-projekt som ska utvärderas i slutet av mars för att se hur man på bästa sätt går vidare. Som en del av utvärderingen bjuder biblioteket därför in till ett allmänt möte för alla som deltagit och för alla som är intresserade av att delta.

Fler än 100 människor i Osby har varit inne och blivit lånade eller lånats ut. Många har berättat om roliga, bra och spännande möten, kontakter mellan familjer som knutits och vänner som funnit varandra. Ibland har personkemin eller andra förutsättningar inte stämt och då har man haft möjlighet att byta ”låntagare” eller ”lånare”.

Egentligen har det mindre handlat om ”lån” av svenskar och mer om att förmedla kontakt mellan människor. Kanske bör därför verksamheten framöver byta namn till något som mer speglar detta. De svenskar som anmälde sig i början av projektet har snabbt lånats ut, medan nya invandrare hela tiden söker svenskar att ”låna”. Biblioteket vill gärna fortsätta verksamheten efter projekttiden och letar därför efter sätt att förbättra och förenkla konceptet.

Vi har nu många nya Osbybor som söker svenskar att träffa, prata svenska, fika eller dela ett fritidsintresse med. Vi söker därför dig som vill bidra med din tid och träffa en person eller en familj. Ni möts på fritiden och umgås, pratar och gör saker som ni båda gillar. Hör av dig till biblioteket om du är intresserad eller nyfiken.

För mer information kontakt bibliotekschef helena Götesdotter, vars kontaktuppgifter du hittar uppe till höger på denna sidan

Bild