Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Gripande och tänkvärd föreläsning för niondeklassare

En överlevares egna berättelse, med gripande beskrivningar om andra världskrigets fasor och grymheterna vid förintelse- och arbetslägren, gjorde starkt intryck på niorna vid Hasslarödsskolan i Osby.

Föreläsningen är en del av niornas Skapande skola-arbete. I knappt två timmar satt drygt 60 niondeklassare från Hasslarödsskolan tysta och lyssnade uppmärksamt på den gripande föreläsningen av Stefan Zablocki, som överlevde förintelsen. Föreläsningen var en del i och fortsättning på uppmärksamheten av den internationella minnesdagen för förintelsens offer, som var den 27 januari-samma dag som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Ett läger som Stefan Zablocki själv har grymma erfarenheter ifrån.

Undkom döden med en hårsmån

För de församlade eleverna och några lärare berättade Stefan Zablocki hur han nio år gammal, tillsammans med sin familj, försökte fly när tyskarna invaderade Polen hösten 1939. Men ganska snart fångades de in och hamnade i det första lägret. Sedan följde en nästan osannolik berättelse om hur Stefan med mycket tur och en gnutta skicklighet, flera gånger lyckades undkomma döden med en hårsmån. Som till exempel i det andra lägret han skickades till. En dag anade han oråd och lyckades hålla sig gömd på en vind under flera dagar när 45 andra barn på lägret sköts ihjäl.

Familjen återförenad i Sverige

När Stefan Zablocki var 14 år hamnade familjen på det fruktade koncentrationslägret Auschwitz.. Här skildes han och pappan från mamman. Trots fasansfulla förhållanden lyckades både Stefan och pappan, än en gång med turens hjälp, överleva och förflyttas till en fabrik som behövde arbetskraft. I början av maj blev både Stefan och hans pappa befriade av amerikanerna och någon månad senare kom de till Malmö, där de fick veta att Stefans mamma levde. Dessutom befann även hon sig i Sverige.

Stefan Zablocki vill inte att de som lyssnar på hans föreläsning ska tycka synd om honom eller känna hat. I stället vill han förmedla vad hat och makt kan leda till för ont.

- Jag vill förmedla att man aldrig får eller ska döma någon efter grupptillhörighet, utan i stället se till den enskilde människan, säger Ztefan Zablocki.

Peronligt och känslomässigt


Jacob Håkansson, Hannes Svensson och Albin Strömberg i 9A på Hasslarödsskolan tyckte att det var en mycket intressant och givande att få lyssna på en som överlevt förintelsen.

- Det blir än mer verkligt, personligt och känslomässigt och man tar då till sig det på ett helt annat sätt, än genom till exempel TV, menar de.

Bild