Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

En sjungande gång- och cykeltunnel till Osby

Onsdagen den 16 december klockan 16.30 invigs en tillfällig konstnärlig installation i cykel- och gångtunneln mellan Fröjd och Vingården i Osby. Installationen heter "The singing tunnel" och är skapad av Max Björverud och Håkan Lidibo och är ett socialt självlärande musikinstrument för offentlig miljö.

Tunneln lyssnar och känner igen toner som sjungs och spelar upp i kvinnlig körsång i samma ton. Hela tunneln vaknar till liv och blir mer än bara en genomfartsled. Det blir en unik plats! Tunneln är även smart. Den lär sig av sina användare och spelar själv melodier baserat på hur användarna brukar sjunga. De här melodiska slingorna triggas om användarna håller tunneln sjungande under en längre tid. Varje tunnel blir unik då varje tunnel kommer att lära sig olika tonföljder. Tunneln och melodin blir en del av området. Besökare kan öva upp sin teknik och sträva mot att bli bästa tunnelsångare.

Konst skapar trygghet

Max Björverud ställde ut i Osby Konsthall i höstas. Han kontaktade Osby Kultur efter utställningen för att fråga om kommunen var intresserad av att vara testkommun för det nyskapade verket under julen.

- Cykel- och gångtunneln mellan Fröjd och Vingården ligger lite mörkt och otillgängligt. Det är intressant att se om den offentliga konsten kan stärka känslan av trygghet. Detta skapar en välkomnande upplevelse på en annars anonym plats, berättar Lotta von Bültzingslöwen, kulturutvecklare i Osby kommun. Vi är mycket glada att få prova installationen i Osby och jag tror att "The singing tunnel" kommer att ge fotgängare och cyklister som passar tunneln mycket glädje under julen.

Bild