Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Skydda dig och någon du tycker om mot brand

Under december och januari brinner det som mest i våra bostäder och därför drar räddningstjänsterna i Skåne nu i gång sin jul-och nyårskampanj. Budskapet är: skydda dig mot brand och skydda någon du tycker om mot brand.

Den vanligaste brandorsaken i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden fattar eld. I lägenheter är den vanligaste orsaken att en påslagen platta på spisen glöms bort. Bortglömda levande ljus är en annan vanlig orsak till att det börjar brinna. Under ett år startar levande ljus i genomsnitt 200 bränder varav 100 av dessa inträffar i december och januari.

Tisdagen den 1 december är det den årliga nordiska brandvarnardagen. Tillsammans med övriga Sverige går räddningstjänsterna i Skåne ut med det gemensamma budskapet ”Skydda dig mot brand” och ”Skydda någon du tycker om mot brand”. Hela Sverige sluter upp för att påminna befolkningen att testa sina brandvarnare och berätta att ett tryck på knappen räcker för att testa att de fungerar.

Räddningstjänsten uppmanar också att man kan påminna sina kära. Med brandvarnare, pulversläckare, brandfilt, spisvakt och kunskap kan ni både förebygga och själv hantera en mindre brand.

Räddningstjänsterna i Skåne nordost kommer under kampanjen att genomföra olika aktiviteter.

Bild