Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Allt fler elever äter på Ekebo

Det är allt fler gymnasieelever från Ekbackeskolan i Osby som väljer att äta sin lunch på Ekebo. Antalet elever som äter på Ekebo har ökat med drygt 40 procent sedan förra året. En stor del av förklaringen är att numera tillagas mer mat i det egna köket.

Det är oftast god mat, det finns bra utbud av sallad och man har god tid att äta sig mätt på. Ja, så tyckte flera av de gymnasieelever från Ekbackeskolan i Osby som åt sin sin skollunch på Ekebo en dag i slutet av september i år. Och faktum är att allt fler elever äter där.

Enligt Katarina Berndtsson Arvidsson, ansvarig kock på Ekebo, är det omkring 60 elever fler som äter på där i år än förra året. I till exempel september i år åt 250 elever på Ekebo, jämfört med 173 under samma period förra året. En ökning på drygt 44 procent.
- Det är naturligtvis jätteroligt, säger Katarina Berndtsson, som får medhåll av Andreas Arvidsson, som är kostchef på Osby kommun. Han menar att de då får i sig bra och nyttig mat, vilket gör att de också orkar mer och presterar bättre i skolan.

Egen tillagning

En stor anledning till att fler elever äter på Ekebo är enligt Katarina Berndtsson att maten blivit bättre. Man har tagit bort en hel del halvfabrikat och det tillagas mer mat i egna köket. Dessutom tror hon att det faktum att det numera är fler Osbyungdomar som går på skolan, spelar in. Och eleverna själva verkar gilla maten. Alla man pratar med tycker oftast maten är god och salladsutbudet får beröm.
- Maten är godare numera och det finns mer och bättre utbud av sallad, säger Nabaa Saleem.

Bild