Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Praktikanter skriver om praktikanter, del 2

Varje år erbjuder kommunen cirka 150 praktikplatser till ungdomar i ålder 15-17. Praktikplatsernas uppgifter kan variera stort och man kan få arbeta med allt från barnomsorg till parkarbete. I år har två av praktikanterna, Evelina Martinsson och Hampus Rickardsson, fått i uppgift att intervjua ett urval av kommunens feriearbetare. Detta för att ge en bild av hur det är att vara praktikant i Osby kommun.

De följande veckorna kommer vi publicera deras intervjuer här på kommunens hemsida. Här nedan kan du läsa det andra repotaget från Rönnebackens äldreboende. Har du några frågor om feriearbete, vänligen kontakta Kommunledningskontoret, vars kontatuppgifter du finner här till höger.

Rönnebackens äldreboende

Rönnebacken i Osby är ett av kommunens äldreboenden och består av 3 vård och omsorgboenden. Det är Söderbo, Norrebo och Västerbo med vardera 18 lägenheter. Lägenheterna varierar i storlek mellan 25 -35 kvm, alla lägenheter eget hygienutrymme. Varje enhet har gemensamma vardagsrum och kök/matsal. På Rönnebacken finns också kortidsvårdsenheten Spången Rehab. I byggnadens nedre plan hittar du den öppna verksamhet, arbetsterapin sjukgymnastiken och hjälpmedelsverksamheten.

För Josefine och Moa innebär en vanlig dag på ålderdomshemmet Rönnebacken att förbereda frukost för de boende. Då kokar de ägg, gör mackor och gröt. Senare så diskar de. Om det är fint väder så tar de en promenad eller umgås med de boende. Ibland bakar de så att de boende ska få något till kaffet. De vattnar också blommor. De hjälper till med de små sakerna som det inte behövs utbildning för, men de får inte hjälpa till med omvårdnaden, till exempel att lyfta eller att ge medicin. Utöver det man inte får göra så bör man tänka på att vara trevlig, respektfull och hjälpsam. Man är ju trots allt i deras hem säger Moa.

Moa 16, trivs på sin arbetsplats och med sina kollegor, de är härliga säger hon. De båda säger att de kan tänka sig att arbeta inom vården i framtiden. Josefine 17, tycker det bästa är att det är varierande med mycket olika uppgifter. Det är lärorikt och ger erfarenheter. De pratar mycket med de boende och personal. Båda två har arbetat med liknande förr och trivs därför med detta, de säger att de inte skulle byta om de kunde. Moa och Josefine tycker om att kommunen erbjuder jobb för ungdomar där de kan tjäna pengar, få erfarenhet och testa att stå på egna ben.

Deras handledare Emina och Rut tycker att det är jättebra med feriepraktik och det fungerar väldigt bra, de engagerar sig, är sociala och gör sitt bästa. De säger att det blir stressigare när feriearbetarna slutar då det redan finns mycket att göra. Feriearbetarna har något att göra hela tiden. Därför så skulle de väldigt gärna ha feriearbetare nästa år också.

Bild