Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Praktikanter skriver om praktikanter, del 1

Varje år erbjuder kommunen cirka 150 praktikplatser till ungdomar i ålder 15-17. Praktikplatsernas uppgifter kan variera stort och man kan få arbeta med allt från barnomsorg till parkarbete. I år har två av praktikanterna, Evelina Martinsson och Hampus Rickardsson, fått i uppgift att intervjua ett urval av kommunens feriearbetare. Detta för att ge en bild av hur det är att vara praktikant i Osby kommun.

De följande veckorna kommer vi publicera deras intervjuer här på kommunens hemsida. Här nedan kan du läsa det första repotaget från Hasselgårdens förskola. Har du några frågor om feriearbete, vänligen kontakta Kommunledningskontoret, vars kontatuppgifter du finner här till höger.

Hasselgårdens förskola

Hasselgårdens förskola består av fyra avdelningar med barn i åldern 1-5 år. Avdelningarna Killevippen och Filuren finns i den låga byggnaden. Avdelningarna Kringlan och Krumeluren finns i den höga byggnaden. Förskolan ligger i anslutning till Hasslarödsskolan i närheten av både simhall och ishall som de försöker besöka ungefär varannan vecka.

Angelina 16, Timmy 17, Elma 17 och Pia 16 har jobbat en av två veckor på Hasselgården som är en förskola i Osby. För tre av dem är detta första gången de sommarjobbar. Om de skulle få chansen att byta så skulle de inte gjort det. Timmy säger att han kan tänka sig att arbeta med liknande arbetsuppgifter i framtiden, fast med äldre barn på fritids exempelvis. Alla säger att de trivs på sin arbetsplats och de är nöjda med sina kollegor. De är roliga, säger Timmy.

Huvudsakligen tillbringar de sin tid med barnen, vilket de alla tycker är det bästa med denna arbetsplats. De gör olika aktiviteter och är ute om vädret tillåter det. Om det är lugnt så städar de och gör annat praktiskt. Det finns alltid något att göra. Något som är viktigt är att man håller koll på barnen, håller sin hygien och inte är själv med barnen då det kan hända olyckor.

Deras handledare är positiva till feriepraktik och tycker att det är en jättebra idé, det ger ungdomar en möjlighet att arbeta och de förbereds för arbetslivet. Feriearbetarna sköter sig och det fungerar alltid bra. Barnen uppskattar att det kommer nya och yngre. De säger att man alltid måste tänka på hur man presenterar sig själv för barnen och föräldrarna. Man måste också tänka på sekretessen, inte berätta det man ser eller hör för andra. De vill också lägga till att man aldrig ska vara ensam med barnen då man också kan bli anklagad för olika saker.

Bild